Novice

Razstava Portreti znanosti tudi z našo sodelavko Mojco Pajnik

Razstava Portreti znanosti tudi z našo sodelavko Mojco Pajnik

Na Univerzi v Ljubljani so pripravili razstavo Portreti znanosti, ki prinaša inovativne portrete osemnajstih vrhunskih raziskovalk in raziskovalcev UL. Z razstavo, ki bo na Krakovskem nasipu v Ljubljani na ogled še do sredine januarja, želijo poudariti pomen znanosti v družbi, raziskovalne uspehe UL in univerzo bolj povezovati z mestom in njegovimi prebivalci in obiskovalkami. Fotografsko izvedbo so na UL zaupali Arneju Hodaliču in Katji Bidovec, ki sta se v zadnjih letih z nekaj odmevnimi projekti specializirala tudi za fotografiranje znanosti.

Portreti znanosti: dr. Mojca Pajnik, Krakovski nasip, LJUBLJANA Foto: Bor Slana/STA

Portreti znanosti: dr. Mojca Pajnik, Krakovski nasip, LJUBLJANA
Foto: Bor Slana/STA

Arne Hodalič in Katja Bidovec sta sicer fotografski tandem, ki skupaj ustvarjate že nekaj let: »Tokrat je bilo najino delo prepleteno z znanostjo, kjer pa ni šlo le za enostavno portretiranje, temveč sva želela delo znanstvenic in znanstvenikov na inovativne načine vizualno implementirati v vsako fotografijo ter tako obiskovalcem razstave znanost predstaviti na nekoliko drugačen način.«

Izbor je nepopoln in naša zaveza je, da ga v prihodnje dopolnjujemo z novimi portreti, napoveduje rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič. Razstava je del številnih aktivnosti univerze na področju komuniciranja znanosti, utrjevanja zaupanja v znanost in dviga ugleda znanosti v družbi, tokratne fotografije pa dokazujejo, da lahko ravno preplet umetnosti in znanosti ponuja nove možnosti na področju komuniciranja znanosti, pa izpostavlja kurator razstave izr. prof. dr. Dejan Jontes.

Poleg osemnajstih raziskovalk in raziskovalcev sta razstavljena tudi zgodovinska portreta Ane Kansky, prejemnice prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani in Frana Ramovša, ki je imel 3. decembra 1919 na novoustanovljeni univerzi prvo predavanje.