Novice

S pogovora o zborniku Prispevki h kritiki managerske paradigme

S pogovora o zborniku Prispevki h kritiki managerske paradigme

V Menzi pri koritu (AKC Metelkova mesto) je bil 9. decembra pogovor o knjigi Prispevki h kritiki managerske paradigme: P. F. Drucker in njegov managerski ideologem. Zbornik, ki ga je uredil dr. Tonči Kuzmanić, je 14. knjiga v zbirki Politike, ki izhaja pri Založbi Mirovnega inštituta.

management1.jpg

O knjigi in tematiki, ki jo obravnava, so uvodoma govorili urednik in soavtor knjige dr. Tonči Kuzmanić ter avtorji in avtorice prispevkov: Igor Bijuklič, Mirt Komel, Blaž Kosovel, Tjaša Lampret, Julija Magajna, Andrej Marković, Aleš Rojc in Primož Turk (Primož Krašovec, še eden izmed avtorjev prispevkov, se pogovora žal ni udeležil). Po uvodnih nagovorih se je razvila živahna in občasno tudi polemična razprava, ki jo je odprl prof. Božidar Debenjak. Poleg njega so v razpravi sodelovali tudi Igor Brlek, Andrej Strakar, Elizabeta Živkovič, Andreja Kopač in drugi obiskovalci in obiskovalke, ki jih je zbralo skoraj štirideset. Pogovor o knjigi se je končal po dobrih dveh urah, a to še ni bil konec knjižnega večera v Menzi – urednik knjige, avtorji prispevkov in obiskovalci so še nekaj časa nadaljevali pogovor o problematiki managerskega diskurza in poslušali glasbo po izboru Mihe Zadnikarja.

management3.jpg

Zbornik Prispevki h kritiki managerske paradigme: P. F. Drucker in njegov managerski ideologem je sicer nastajal dlje časa, skozi raziskovalno delo in poglobljene skupinske razprave. Iz produktivnega skupinskega dela je na koncu nastal nabor prispevkov, ki kritično obravnavajo »managerski ideologem« na primeru danes že klasičnega avtorja na tem področju – Petra F. Druckerja (1909-2005). Avtorji in avtorice prispevkov v knjigi so analizirali ključne pojme, ki so konstitutivni za Druckerjevo doktrino (delo, znanje, organizacija, svobodna družba, industrijska družba itn.), in jih osvetlili iz nekaterih novih, do zdaj še ne dovolj znanih perspektiv. (A.M.)

Fotografije: Borut Krajnc