Izjave za javnost

Skupaj s Poljakinjami za pravico do splava!

Skupaj s Poljakinjami za pravico do splava!

Poljsko ustavno sodišče je 22. oktobra razsodilo, da je splav zaradi malformacij ploda, do sedaj sicer eden redkih razlogov za zakonit splav na Poljskem, neustaven. S to razsodbo poljsko sodišče utira pot do (skoraj) popolne prepovedi splava. Razsodba v času globalne pandemije pomeni, da je nevarno in drago opravljanje splava v tujini edina možnost za ženske, ki živijo na Poljskem.

Razsodba je ponovno razjezila gibanje Black Protest (Črni protest) ter navkljub omejitvam javnih zborovanj sprožila silen uporniški val in vzpostavitev barikad po vsej državi. V znak podpore so se demonstracijam pridružili tudi v več evropskih mestih. Pohodi, grafiti na zidovih cerkva in različne podporne akcije, ki se dogajajo od objave razsodbe, dokazujejo, da Poljakinje in tiste, ki se borijo na njihovi strani, ne bodo utišane zaradi napada na pravico do splava in da zavračajo podvrženost zahtevam patriarhalne kapitalistične družbe.

Neprekinjeni protesti na Poljskem odzvanjajo geslo STAVKA, ki že od oktobra 2016 sproža svetovno vstajo žensk proti patriarhalnemu nasilju, zato danes 28. oktobra 2020 Poljakinje pozivajo k STAVKI, ki bo prekinila proizvodnjo in družbeno reprodukcijo. Na prvi javni skupščini Essential Autonomous Struggles Transnational (EAST), ki se ji je pridružilo na desetine kolektivov, med njimi Infokolpa, in si jo je ogledalo na tisoče ljudi iz Srednje in Vzhodne Evrope in tudi širše, smo se odločile podpreti stavkovne akcije na Poljskem (posnetek skupščine je dostopen tukaj).

poljska splav

V stavkovnih akcijah prepoznavamo močan odziv na še en napad na našo svobodo. Prepoved splava na Poljskem je ključna indikacija širše politične reakcije, ki posega v svobodo in pravice žensk. Ta proces se odvija v Evropi in svetu, okrepil pa se je v času pandemije COVID-19. Pravico do splava napadajo v številnih državah, vlade pa pandemično krizo izrabljajo za uvedbo omejitev v upanju, da se bodo na takšen način lahko izognile nasprotovanju javnosti.

Opažamo jasno povezavo med obsojanjem žensk na vsiljeno usodo materinstva in njihovo identifikacijo z vlogo “naravnih skrbnic”, zaradi katere ženske plačujejo najvišjo ceno pandemije. Ženske so preobremenjene, izkoriščane in premalo plačane ravno za delo v tako imenovanih ključnih sektorjih, kjer delajo kot medicinske sestre in drugo medicinsko osebje, negovalke in čistilke, delajo pa tudi v logistiki in kmetijstvu. Nenehno tvegajo okužbo z virusom predvsem zaradi dolgoletnih nižanj investicij v te sektorje, rezultat česar je katastrofalen razpad zdravstva, ki se med drugim kaže v pomanjkanju sredstev za osebno zaščito. Priseljenke in migrantske delavke pogosto ostajajo brez subvencij, brez dovoljenja za prebivanje in brez doma. Prisiljene so se seliti čez mejo v iskanju plače in boljšega življenja ali pa ostati v prenatrpanih in nevarnih krajih.

Tovrstni napadi na pravice žensk in reproduktivno svobodo so osrednjega pomena pri širjenju in dokončnemu vzpostavljanju hierarhij v pandemski družbi. Danes ponovno stopamo skupaj s Poljakinjami v njihovem boju za varen, zakonit in brezplačen splav. Njihov boj je strateškega pomena pri transnacionalnem povezovanju in pot za izhod iz osamitve. V njem prepoznavamo trditev, da nismo podrejene, in možnost, da razveljavimo hierarhije, ki zatirajo vse nas.

Naša življenja so pomembna, naša svoboda je pomembna, nujna pa je tudi STAVKA!

Izjava v originalu je dostopna tukaj.

EAST (Essential Autonomous Struggles Transnational)
Info in podpisi: essentialstruggles@gmail.com
Podpisniki izjave:
LevFem (Bolgarija)
InfoKolpa (Slovenija)
Radio Študent (Slovenija)
The Other Balkan (Balkan)
CLARA Collective (Češka)
Mad Pride Romania (Romunija)
Colectiva Urzica (Romunija)
MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți / Community of Militant Workers (Romunija)
LeneșxRadio (Romunjia)
Editura Pagini Libere (Romunija)
FemBunt (Bulgaria, Nemčija)
zine fem (Romunija)
a szem (aszem.info, Romunija)
Dreptul la Oraș / Right to the City (Romunija)
FCDL – Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire / Common front for the Right of Housing (Romunija)
Căși Sociale ACUM! / Social Housing NOW! (Romunija)
Asociația Front (Romunija)
Feminism Romania (Romunija)
FILIA Center (Romunija)
Plural Association (Romunija)
Asociatia SexWorkCall (Romunjia)
A.casă (Romunija)
Precarious (dis)Connections (Italija)
Women’s Solidarity Foundation-KADAV (Turčija)
Colectiva Autonomă Macaz (Romunija)
LeftEast, transnacionalna spletna platforma
PostOst-Migrantifa (Nemčija)
Interventionistische Linke (Nemčija)
Filaret 16 (Romunija)
România – Țara Muncii Ieftine (Romunija)
E-Romnja (Romunija)
SC Dunja Skopje (Macedonia)
Assemblea Donne del Coordinamento Migranti (Italija)
Transbalkan Solidarity (Balkans)
Platforma za radne uvjete u kulturi Za K.R.U.H. (Croatia)
LGBTIQ inicijativa AUT (Croatia)
Pokret za sekularnu Hrvatsku (Croatia)
HollaBack! Croatia (Croatia)
Protagora (Croatia)
Zagreb Pride (Croatia)
K-zona (Croatia)
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju BRID (Croatia)
Center for Peace Studies CMS (Croatia)
Mreža antifašistkinja Zagreba MAZ (Croatia)
Centre for Women’s Studies Zagreb
Center for Interdisciplinary Environmental Justice (USA/Mexico)
Mirovni inštitut/Peace institute (Slovenia)