Novice

Slogan All Lives Matter ni človekoljuben

Slogan All Lives Matter ni človekoljuben

V članku za portal Oštro avtorici Meta Gantar in Žana Erznožnik problematizirata objavo fotografije temnopolte manekenke Olivie Chepkirui Sang in slogan #All Lives Matter (Vsa življenja štejejo) na junijski naslovnici slovenske modne revije Gloss. V prispevku je komentar o nujnemu spoštovanju človekovih pravic temnopoltih skupnosti in k odpravi rasizma podala tudi Mojca Pajnik.

Iz prispevka:

»Slogan All Lives Matter je na naslovnici revije, na kateri je upodobljena črnska modna ikona, nedopusten,« je za Razkrinkavanje.si zapisala komunikologinja Mojca Pajnik, ki se na fakulteti za družbene vede in mirovnem inštitutu ukvarja z vprašanji modernega rasizma. Ta besedna zveza po njenem prepričanju ne more biti človekoljubna, saj se pomen besednih zvez oblikuje v kontekstu njihovega izrekanja, torej glede na to, kdaj, kje in kako so izrečene oziroma zapisane.

Naslovnico so objavili mesec dni po začetku globalnih protestov za pravice temnopolte skupnosti, ki jih je spodbudila smrt Georgea Floyda 25. maja v ZDA zaradi policijskega nasilja.

Mojca Pajnik je pojasnila, da so člani gibanja Black Lives Matter že leta 2013 opozarjali na sistemski rasizem v ZDA. »Zapis All Lives Matter je med številnimi uporabniki twitterja odgovor na to mobilizacijo, ki je namenjen minimiziranju boja ter ohranjanju kulture izključevanja in rasizma,« je zapisala.

Po njenem mnenju je gibanje Black Lives Matter posledica neuspelih ukrepov proti rasni diskriminaciji, ki segajo še v 60. leta prejšnjega stoletja. Med temnopoltimi v ZDA je v primerjavi z belim prebivalstvom več brezposelnih, revnih in manj izobraženih, prav tako obiskujejo slabše šole in živijo v slabših stanovanjih, je pojasnila.

Pajnikova opozarja, da je rasizem v času ameriškega predsednika Donalda Trumpa dobil dodatno veljavo: »Belskost je glorificirana kot utelešena rasna moč. All Lives Matter je v tem kontekstu lahko le (prikriti) rasizem.« Slogan namreč zanika problem, ki ga imajo zahodne demokracije z rasizmom, »je izraz nespoštovanja ali zanikanja relevantnosti aktualnega skupnega globalnega boja za pravice temnopoltih«.

»Izraz All Lives Matter, zapisan z dobrimi nameni ali ne, nakazuje, da vsa življenja že štejejo, kar je zgolj izgovor za ohranitev neenakosti,« je sklenila Pajnikova. Gibanje Black Lives Matter po njenem ne zanika, da so vsa življenja pomembna, poziva pa k nujnemu spoštovanju človekovih pravic temnopoltih skupnosti in k odpravi rasizma.

Dodala je še, da je pozicioniranje tega slogana na naslovnici, čez fotografijo temnopolte manekenke Olivie Sang, učinkovalo posmehovalno: »Kot bi hoteli zanikati trpljenje in utišati črnsko skupnost, tako v modni industriji kot drugje.«

Članek v celoti si lahko preberete tukaj.