Novice

Sovražni narativi v spletnih medijih in na družbenih omrežjih na Zahodnem Balkanu in v Turčiji

Sovražni narativi v spletnih medijih in na družbenih omrežjih na Zahodnem Balkanu in v Turčiji

Objavili smo pet novih raziskovalnih poročil v okviru projekta Odpor, ki vsebujejo analizo sovražnih narativov v spletnih medijih in na družbenih omrežjih. Analiza se osredotoča na sovražne narative o migrantih, političnih oponentih, kritičnih novinarjih in manjšinah v državah Zahodnega Balkana (Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji) in v Turčiji.

E-publikacije s petimi raziskovalnimi poročili so nastale v okviru projekta  »Odpor – Civilna družba na Zahodnem Balkanu in v Turčiji za svobodne medije brez dezinformacij in sovražnega govora«.  Gre za regionalni projekt, ki ga je finančno podprla Evropska unija. V državah Zahodnega Balkana in v Turčiji projekt izvaja konzorcij organizacij za razvoj medijev pod vodstvom regionalne mreže SEENPM.  Mirovni inštitut znotraj projekta usmerja in koordinira raziskovalne dejavnosti.

Nova raziskovalna poročila so del serije raziskav. Prejšnja raziskovalna poročila so tematizirala modele medijev, ki sistematično širijo sovraštvo, propagando in dezinformacije v državah Zahodnega Balkana inTurčiji. Osredotočila so se na politične in ekonomske temelje takšnega modela medijev. Objavljena so kot sedem nacionalnih raziskovalnih poročil, regionalni pregled in skupna e-knjiga.