Novice

Temeljne informacije glede referenduma o Zakonu o dolgotrajni oskrbi

Temeljne informacije glede referenduma o Zakonu o dolgotrajni oskrbi

Enoletna zaustavitev izvajanja zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada, je namenjena vzpostavitvi pogojev za njegovo izvajanje in nekaterim sicer bolj tehničnim, ampak vseeno pomembnim korekcijam:
1️⃣ Obstoječi zakon ne ureja sistematičnega financiranja dolgotrajne oskrbe (DO), kar je bil njegov temeljni namen. Denar v proračunu in iz EU sredstev za odpornost in okrevanje je namenjen samo za omejeno obdobje, kasneje se predvideva, da bo vlada to že nekako uredila.
2️⃣ Za izvajanje obstoječega zakona je nujna kadrovska in institucionalna infrastruktura (vstopne točke, usposobljeni koordinatorji in ocenjevalci), ki je ni. Tehnično gledano, zakona ni mogoče izvajati.
3️⃣ Pilotni preizkusi ocenjevalnega orodja za pridobitev pravic iz DO so pokazali, da je vstopni prag previsok. Če bi zakon obveljal, bi po novem letu marsikdo, ki danes ima oskrbo, dobil negativno odločbo. Za naprej pa to pomeni, da bi bili ljudje zelo dolgo v neformalni družinski oskrbi ali pa brez oskrbe.
4️⃣ Pravilniki, ki urejajo standarde in normative, ožajo obseg storitev glede na sedanje stanje. Več o tem tukaj: https://www.ssz-slo.si/za-novelo-zakona-o-dolgotrajni…/
Opredelitev za ZA ne pomeni, da lahko od koalicije pričakujemo nov, boljši, napreden zakon o DO. Se pa koalicija teh vprašanj zaveda in jih z odlogom zakona namerava urediti oz. izboljšati. 𝐈𝐧 𝐭𝐨 𝐣𝐞 𝐤𝐥𝐣𝐮𝐜̌𝐧𝐢 𝐫𝐚𝐳𝐥𝐨𝐠 𝐳𝐚 𝐙𝐀.
3f629876-164d-40c3-b8e5-d80a3957654c