Novice

Vabljeni na pogovor: ZA javni RTV, ki ne sme postati del propagandnega medijskega sistema

Vabljeni na pogovor: ZA javni RTV, ki ne sme postati del propagandnega medijskega sistema

Naslovnica in logoOb objavi analize »Značilnosti v propagando usmerjenih medijskih sistemov«, ki jo je v knjižni obliki izdal Mirovni inštitut, vabimo na predstavitev in pogovor z avtoricama, Sandro B. Hrvatin in Brankico Petković. Sandra B. Hrvatin je profesorica na Fakulteti za humanistične študije Primorske univerze, Brankica Petković pa je raziskovalka na Mirovnem inštitutu.

Pogovor organiziramo v okviru razprave o referendumu o noveli zakona o RTV Slovenija v sredo, 23. novembra 2022, ob 11. uri v knjižnici Mirovnega inštituta, na Metelkovi 6 v Ljubljani.

Pogovor bo vodila novinarka Tatjana Pirc, predsednica Novinarskega častnega razsodišča pri Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije.

Napadi na javne medije, poskusi njihove ugrabitve, demontaže, ukinitve ali privatizacije postajajo prizorišče novih bojev za demokratizacijo javne sfere. Razmah propagandnih medijskih sistemov pa je del širših procesov razkroja demokracije.

Propagandni medijski sistemi se v veliki meri napajajo iz javnega denarja in delujejo kot omrežja sistemske korupcije. Ne gre za posamezne medije ali medijske delavce, ki zlorabljajo medije v propagandne namene, ampak za skupek sistemskih in strukturnih pogojev, ki medije spreminjajo v nosilce propagandne dejavnosti. Med sistemskimi pogoji je ključnega pomena pravni okvir.

Propagandni medijski sistemi nastajajo z načrtnim prilaščanjem medijev in javne govorice ter razgrajevanjem ključnih varovalk demokracije. Njihova temeljna značilnost je ustvarjanje nezaupanja  v medije in vse institucije pravne države. Propagandni medijski sistemi svojo publiko radikalizirajo v sovraštvu in nezaupanju. Nenehno ustvarjajo sovražnike, legitimirajo sovražni govor, verbalne napade na kritične posameznike in institucije ter demonizacijo drugačnosti. Izvor in vzvod normalizacije sovraštva v družbeno sprejemljiv govor je politična sfera. Analiza propagandnih medijskih sistemov je sestavni del zoperstavljanja takšni instrumentalizaciji medijev, sovraštvu in uničevanju demokracije. Je del prizadevanja ZA svobodne, neodvisne in javnosti zavezane medije

Vabljeni na pogovor ZA javni RTV, ki ne sme postati del propagandnega medijskega sistema.

Analiza »Značilnosti v propagando usmerjenih medijskih sistemov« je dostopna tukaj.