Novice

“Volitve so premalo, so le prvi korak”

“Volitve so premalo, so le prvi korak”

V intervjuju za časnik Večer o duhu časa, postdemokraciji, populizmu, praznjenju javnega prostora, diskurzu na spletu, aktualni politiki in migracijah z dr. Mojco Pajnik.

Komentar po volitvah

Aktualna oblast je v dveh letih demontirala državo in devalvirala pomen demokracije, s pohodom skozi institucije, izgradnjo vladnega medijskega sistema, partijskim kadrovanjem, ignoriranjem in prirejanjem zakonov, ukrepi kaznovanja in discipliniranja, degradacijo kulture in civilne družbe, privatizacijo šolstva.

Volivci in volivke so sporočili, da tega ne podpirajo. Ampak, kaj odslej in v prihodnje bo drugače? Moment »samo da ni Janša« je mimo, zdaj se je treba zazreti v vsakdanje življenje ljudi in si prizadevati za njihovo izboljšanje. Nov obraz sam po sebi ni nikakršna odrešitev, to smo v Sloveniji že izkusili. Izkusili smo tudi, kako liberalna politična opcija po koncu Janševe vlade ni odpravila škodljivih zakonov, ampak se jim je prilagodila. En tak primer je medijska zakonodaja, ki je omogočila podlago za politizacijo javnega medija.

Institucije morajo delovati neodvisno, nadzor mora biti v rokah strokovne javnosti, ki  kompetentno presoja in se odloča v javnem interesu. Potrebujemo spoštovanje človekovih pravic, ustavnih in zakonskih norm, model solidarnostne ekonomije, ukrepe za zmanjševanje revščine in prekarnosti, okrepitev javnega zdravstva in šolstva, okoljsko vzdržno politiko, stanovanjske reforme. In še kaj. S političnim pogumom in z ukrepi je potrebno po poti realizacije obljub, predvsem pa vizij, ki so jih artikulirale državljanske iniciative, Glas ljudstva, Inštitut 8. marec, mladi za podnebno pravičnost idr. Da se izognemo skušnjavi, ko bi novi obrazi pomenili komaj kaj več od novega imidža.

Celoten intervju si lahko preberete na povezavi.