Vsi smo delček istega sveta

Vsi smo delček istega sveta

Ob svetovnem dnevu migrantov je 18. decembra 2018 z začetkom ob 17h v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova potekal sejem dobrih praks vključevanja in sodelovanja z osebami z mednarodno zaščito in prosilci za azil, ki je bil organiziran v okviru projekta WANNE – We all need new engagement. Na sejmu smo nakvačkali tudi toplo odejo v okviru kampanje »Smo gostoljubna Evropa«. Želimo namreč opozoriti, da sta prostovoljstvo in humanitarna pomoč izraz solidarnosti in podpore v trenutkih nemoči. Ob koncu dogodka smo odejo izobesili na vidno mesto na muzejsko dvorišče in s tem na simbolni način sporočili, da predstavljamo obraz gostoljubne Evrope.

Na sejmu dobrih praks vključevanja in sodelovanja smo spoznali različne organizacije in skupine, ki si s svojim delovanjem prizadevajo za izgradnjo nove platforme sobivanja in kažejo pot v družbo, kjer smo si drug drugemu v prvi vrsti ljudje. Skupaj z našimi gosti, ki jim je sejem pravzaprav namenjen, pa smo pripravili tudi pester in sproščujoč kulturni program.

**Namen projekta WANNE je spodbuditi udeležbo in vključevanje ljudi, ki so na begu pred vojnami, preganjanjem in revščino, ter spremeniti diskurz o migracijah, ki je vedno bolj negativno nastrojen ter poln lažnih novic, negativnih predsodkov in zavajajočih stereotipov. Hkrati želimo vsem ljudem omogočiti sodelovanje in oblikovanje političnih zahtev za človekovo dostojanstvo, solidarnost, integracijo in vključevanje ter še naprej spodbujati solidarnost in empatijo.

vsi smo delček istega sveta

Na dogodku so gostovale številne organizacije in skupine iz vse Slovenije, ki si s svojim delovanjem prizadevajo za izgradnjo nove platforme sobivanja in kažejo pot v družbo, kjer smo si drug drugemu v prvi vrsti ljudje. Skupaj z našimi gosti, ki jim je sejem pravzaprav namenjen, pa smo pripravili tudi pester in sproščujoč kulturni program:

Ritem plesa – plesno glasbena predstava Produkcija Studia 25, ki povezuje afriško kulturno dediščino in sodobno umetnost. Avtorica in koreografinja predstave je plesalka in plesna pedagoginja Maša Kagao Knez. Ob spremljavi glasbenikov na tolkalih, Issiake Sanou in Mamourouja Sanouja, bodo plesale Tjaša Jerak, Ajda Žagar in Eva Žagar.

Skupina Haifa – plesni nastop Člani skupine so Slovenci in Arabci in predstavljajo most med obema kulturama. Koreografije plesa temeljijo na ljudskih pesmih Bližnjega vzhoda, predvsem iz Palestine, Libanona in Sirije. Plesna skupina Haifa je bila ustanovljena leta 2016, ustanovil in vodi pa jo Wasim Alkhatib.

Sankofa – pevski nastopPevski zbor Sankofa deluje od leta 2009 in združuje Afričane, njihove potomce in prijatelje. Ime Sankofa izvira iz ganskega simbola, ki pomeni vzeti nekaj dobrega iz preteklosti in uporabiti v prihodnosti. Na ta način tudi pevski zbor izbira tradicionalne afriške pesmi in jih predstavi v novi sveži preobleki.

Branje poezijeRecitiranje pesmi pesnika, pisatelja in založnika iz Sirije, Mohameda Abdula Munema. Pesmi, ki so posvečene enaindvajsetim ženskam, ki jih je pesnik spoznal v dveh letih bivanja v Ljubljani, bomo skupaj z avtorjem brali v arabskem in slovenskem jeziku.

Skupina LUNA – plesni nastop Skupina otrok, ki obiskujejo aktivnosti plesne skupine LUNA, ki deluje v Azilnem domu v Ljubljani, poskušajo preko plesa pozivati k strpnosti, sprejemanju drugačnosti in medkulturnosti – že vse od svojih začetkov, prvih plesnih korakov v marcu 2018.

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/827882200909199/