Novice

Zaton medijev hkrati pomeni zaton demokracije

Zaton medijev hkrati pomeni zaton demokracije

Intervju z Brankico Petković, strokovnjakinjo za medijske politike in prakse, v časniku Dnevnik o zatonu kakovostnih novinarjev in medijev, napadih na novinarje, omejevanju in raznih oblik nadzora nad mediji, monopolizaciji slovenskega medijskega prostora ter delovanju javne RTV Slovenija.

Zakaj potem RTV vzbuja vtis problematične institucije?

 "Družbe ne moremo niti misliti niti razumeti brez kakovostnih in preverjenih informacij, brez ljudi, ki poklicno iščejo informacije, jih preverjajo, analizirajo in postavljajo v kontekst in imajo za to čas in vire."

“Družbe ne moremo niti misliti niti razumeti brez kakovostnih in preverjenih informacij, brez ljudi, ki poklicno iščejo informacije, jih preverjajo, analizirajo in postavljajo v kontekst in imajo za to čas in vire.”

Uničuje jo to, da ne more stoodstotno dati vsega od sebe. Vzrok za to je nekaj zunanjih in nekaj notranjih dejavnikov. Notranji so zanimivi. V njihovi notranji javnosti ne obstaja skupni imenovalec razumevanja, zakaj so na svetu in čemu služijo. Razmišljanje je razdrobljeno med različne enote in posamične novinarje. Vsak ima svojo agendo. Na vprašanje, zakaj to počnejo, so odgovarjali, da je to zelo velik sistem, ki ga je težko reformirati in spraviti na skupni imenovalec. Pritožujejo se, da so del sistema plač v javni upravi, ki omogoča, da se ljudje tam počutijo varne, tudi če ne delajo. Zaradi visokega števila zaposlenih ne morejo pridobiti novih kakovostnejših ali sodobnejših kadrov. Ne smejo zaposlovati od zunaj, notranji resursi pa imajo varne službe in včasih ne dajejo dovolj od sebe. Vzpostavlja se razlikovanje med honorarnimi sodelavci in redno zaposlenimi, kar je hud problem tudi v drugih medijih. To načenja notranjo kohezijo. To otežuje njeno delo. Morala bi nas ščititi pred komercialnimi predatorji, hkrati pa bi morala biti gradnik skupnosti. Tam smo namreč mi vsi. Vsa Slovenija. Namesto tega se mora nenehno braniti pred očitki, da je leva, desna, da pripada enemu politiku, da je proti njemu. V resnici pa gre pogosto samo za napake v uredniški presoji, ki pozabi na funkcijo javne radiotelevizije kot gradnika skupnosti. Pogosto so zaradi tega razpeti, v razkolu in delujejo razdiralno.

V resnici pa zelo in vedno bolj potrebujemo močan javni medij. Sodoben in kakovosten na vseh platformah. Tu prihaja do strukturnih nesorazmerij znotraj RTV Slovenija. Spletni portal MMC, ki ima kakovostne vsebine in veliko občinstvo, porabi dva odstotka proračuna. Čeprav se njihov položaj počasi izboljšuje, je to prepočasi in premalo. Spletna komunikacijska platforma javnega servisa bi morala biti veliko bolj podprta s kadri in denarjem, da bi RTV Slovenija kot javni medij okrepila ta ščit pred izpostavljenostjo občanov ne le tabloidizacijo in komercializaciji, temveč tudi spletnim pastem propagande in dezinformacij. Moči bi morali usmeriti tja. Zaradi zakoličenih notranjih razmerij pa so zamrznjeni in slabo uporabljajo svojo moč.”

Celoten intervju z Brankico Petković si lahko preberete tukaj.