Novice

Zbiranje igrač in učnih pripomočkov za Center za tujce v Albaniji

Zbiranje igrač in učnih pripomočkov za Center za tujce v Albaniji

Sporočamo, da Mirovni inštitut zbira igrače in učne pripomočke za otroke iz centra za tujce v Albaniji. Artikle zbiramo deset dni, od torka 9. junija do petka 19. junija 2015 na Mirovnem inštitutu, Metelkova 6, Ljubljana (med 9:00 in 15:00 uro, ali drugače po dogovoru). Imate kaj, kar bi lahko podarili?

Pred kratkim je bila Neža Kogovšek Šalamon, direktorica MI, v Albaniji, kjer je izvajala terensko raziskavo o upravljanju z migracijami. Obiskala je tudi center za tujce Karec blizu Tirane. V centru je nastanjenih veliko družin z otroki različnih starosti. Gre za center zaprtega tipa s kapaciteto 100 ljudi, kjer so ljudje, vključno z otroki, zaprti tudi do eno leto. Center je prazen, ima samo betonske stene ter nekaj najnujnejše opreme (postelje, mize). Ni knjižnice, ni rekreacijskih prostorov, ni igralnice. V centru niso prisotne nevladne organizacije, ni pravne pomoči, ni psihosocialne pomoči. Albanija je še vedno precej revna država, največji delež BDP predstavljajo nakazila družinskih članov, ki delajo v tujini (remittances). Albanija se srečuje s stotinami prebežnikov dnevno in načrtuje izgradnjo začasnih odprtih pre-screening centrov ob mejah, kar pomeni, da bo center za tujce še nekaj časa pozabljen od vseh.

Center bi potreboval marsikaj, mi pa morda lahko pripomoremo vsaj k temu, da bi imel igralnico. Ko je bila v azilnem domu na Kosovem, je videla lep primer, kako bi taka igralnica lahko izgledala (glej priloženo simbolno fotko z interneta). Dostava artiklov je dogovorjena z direktorico Sektorja za tujce pri albanskem Ministrstvu za notranje zadeve, ki bo z veseljem sprejela donacijo.

Zbiramo učne pripomočke in igrače, nove ali rabljene, vendar če so rabljene, naj bodo odlično ohranjene in čiste. Zbiramo igrače, ki so v enem kosu, sestavljanke naj bodo izjema, ker se delci porazgubijo. Ideje so:
– plišaste igrače, punčke, dojenčki
– avtomobilčki, vlakci, tovornjaki (kovinski, leseni)
– otroški stolčki, mizice, žogice, kocke
– igralne podloge z obroči in obešankami za dojenčke
– igralne podloge sestavljanke (penasti puzzle s črkami, kot na sliki) namesto preproge
– barvice, zvezki, pobarvanke, vodenke/tempere, čopiči, svinčniki, voščenke
– otroške knjige ali kartonke (po možnosti v angleščini ali pa brez teksta, knjige v slovenščini jim ne bodo v nikakršno pomoč)
– druge ideje dobrodošle.

V primeru vprašanj nam pišite prek FB (ali na FB Neža Kogovšek Šalamon) ali na mail neza.kogovsek@mirovni-institut.si ali pokličite na Mirovni inštitut na 01/234 77 20. Iskrena hvala vsem za sodelovanje!

Otroška igralnica, simbolna fotka z interneta.

Otroška igralnica, simbolna fotografija z interneta.