Novice

Zbornik Postfordizem predstavljen na ‘kraju zločina’

Zbornik Postfordizem predstavljen na ‘kraju zločina’

V klubu Gromka na ljubljanski Metelkovi je bila 4. maja predstavitev nove knjige v zbirki Politike, ki izhaja pri založbi Mirovnega inštituta. O zborniku Postfordizem: razprave o sodobnem kapitalizmu, ki ga je uredil Gal Kirn, so poleg urednika govorili avtorji nekaterih prispevkov v knjigi: Gorazd Kovačič, Rastko Močnik, Ciril Oberstar in Igor Pribac. Pogovor je povezoval urednik zbirke Politike Aldo Milohnić. Po uvodnih predstavitvah so sledili komentarji in vprašanja iz številnega občinstva – na dogodku je bilo prisotnih približno sedemdeset obiskovalcev in obiskovalk. Predstavitev zbornika je tako spominjala na predavanja DPU iz ciklusa o postfordizmu, ki so vedno pritegnila številne poslušatelje in so potekala prav v klubu Gromka.

Gromka Gal1.jpgPoleg člankov omenjenih avtorjev, so v zborniku objavljeni tudi prispevki Sergia Bologne, Katje Diefenbach, Zdravka Kobeta, Sandra Mezzadre, Jacquesa Rancièrja in Marine Vischmidt. Knjiga je sicer rezultat teoretskega dela, ki sega v leto 2004, ko je Delavsko-punkerska univerza (DPU) organizirala letnik na temo postfordizma. Serija predavanj, diskusij in bralnih krožkov je postavila kritične smernice za pretresanje tematike, ki je malodane izginila z univerzitetnega, pa tudi s širšega medijskega horizonta. V nasprotju s prevladujočo ideološko sintezo keynesianizma in neoliberalizma so diskusije DPU o postfordizmu reafirmirale kritiko politične ekonomije in se spoprijemale z dediščino in reaktualizacijo misli Karla Marxa. Postfordistični teoretiki s svojimi raziskavami spodbujajo živahne polemike, ki postavljajo pod vprašaj nekatere samoumevne koncepte ekonomskih in kulturnih študij. Knjiga vsebuje nekaj prirejenih zapisov predavanj iz osmega letnika DPU ter prispevke, ki so bili napisani posebej za ta zbornik.

Knjiga je pravkar izšla in bo kmalu na voljo v vseh bolje založenih knjigarnah, možno pa jo je kupiti (po znižani ceni) tudi neposredno na Mirovnem inštitutu in v klubu Gromka (v času, ko potekajo predavanja Delavsko-punkerske univerze).

A.M.

Gromka vsi1.jpg

Gromka publika1.jpg
Fotografije: Miro Majcen