Novice

0,5 % dohodnine lahko namenite Mirovnem inštitutu

0,5 % dohodnine lahko namenite Mirovnem inštitutu

0,5 % dohodnine lahko namenite Mirovnem inštitutu

Status delovanja v javnem interesu na področju varstva človekovih pravic ali varstva pred diskriminacijo

Mirovnemu inštitutu – Inštitutu za sodobne družbene in politične študije je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podelilo status delovanja v javnem interesu na področju varstva človekovih pravic ali varstva pred diskriminacijo. Po novem je inštitut na seznamu upravičencev do donacij iz dohodnine.

Zavezanci za dohodnino se lahko odločimo, da 0,5 % svoje dohodnine namenimo za delo splošno koristnih organizacij in jih s tem neposredno finančno podpremo. V nasprotnem primeru gredo ta sredstva v proračun Republike Slovenije in so razdeljeni po presoji države.

Koliko me donacija stane?

Donacija 0,5 % dohodnine nevladnim organizacijam je za vas popolnoma brezplačna, saj bi sicer ta del pustili v državnem proračunu.

Donacija traja do preklica. Če ste nam del dohodnine namenili že v preteklih letih, obrazca ni treba ponovno oddajati!

Do kdaj imam čas?

Obrazec je treba na FURS oddati najkasneje do 31. decembra tekočega leta, pri tem pa morate upoštevati tudi čas dostave, če obrazec pošiljate po pošti.

Kako lahko doniram?

Obstajata dva načina:

  • s posebnim obrazcem (Doh-Don), ki ga izpolnite na spletni strani eDavki (naša davčna številka je 71880879) ali
  • z obrazcem (prenesite word datoteko ali PDF datoteko), ki ga natisnete in izpolnite (OBVEZNO podpišite), nato pa ga odnesete ali pošljete na najbližji finančni urad.