Bližnji vzhod: generator begunske krize ali obljubljena dežela Zahoda?

Predavanje25. november 2015, 18:00 | Cankarjev dom, Ljubljana

Mirovni inštitut, ob podpori Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete in Katedre za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede, vabi na predavanje lucidnega analitika in izjemnega poznavalca razmer na Bližnjem vzhodu, Zlatka Dizdarevića, ki bo govoril o tem, kako so dolgoletni geostrateški oziroma ekonomski interesi Zahoda na Bližnjem vzhodu generirali begunsko krizo v Evropi in kaj to pomeni za prihodnost Evrope in Evropske unije (EU).

Sreda, 25. november 2015 ob 19.00 uri v Cankarjevem domu (dvorana M1)
Četrtek, 26. november 2015 ob 11.20 uri na Filozofski fakulteti (predavalnica 430)

Ob tem bo poskušal odgovoriti na naslednja vprašanja:

Zlatko DIzarević je dolgoletni dopisnik legendarnega časopisa Oslobođenje z Bližnjega vzhoda. Bil je veleposlanik BiH na Hrvaškem, v Jordaniji, Iraku, Siriji in Libanonu.

Zlatko Dizarević je dolgoletni dopisnik legendarnega časopisa Oslobođenje z Bližnjega vzhoda. Bil je veleposlanik BiH na Hrvaškem, v Jordaniji, Iraku, Siriji in Libanonu.

Kdo so begunci_ke, ki prihajajo v Evropo in zakaj prihajajo ravno sedaj? Kateri so kratkoročni in kateri dolgoročni vzroki, ki so ustvarili konflikte na Bližnjem vzhodu, ki so pognali ljudi v beg? Kako so nastale skrajne islamistične skupine, ki terorizirajo Bližnji vzhod (in Evropo) in v čigavem interesu delujejo? Zakaj begunci_ke prihajajo v Evropo in ne v druge arabske države oz. zakaj ne ostanejo v prvi »varni državi«: Libanonu, Jordaniji, Turčiji?

Zakaj se soočamo s tako nespoštljivim odnosom Evrope do beguncev_k, saj ima Evropa sama dolgo zgodovino begunstva? Kaj nam pasivnost uradne EU – odsotnost jasnega skupnega stališča do begunske krize in sistemskih ukrepov, ki bi temeljili na solidarnosti – pove o njej sami? Ali ta neustrezen odnos do beguncev_k (ki vključuje tudi podžiganje sovraštva) izhaja iz neustreznega odnosa, ki ga EU že ima do lastnih državljanov_k (varčevalni ukrepi in rezi v socialno državo na račun finančnega kapitala, krčenje političnih pravic, večanje represije, nadzora, nasilja …)?

Kako je mogoče, da se iz izkušnje razpada Jugoslavije nismo ničesar naučili? Kako bo, ne tako dolgo po balkanski moriji, begunska kriza vplivala na destabilizacijo že tako občutljivega in po vojni nikoli dejansko okrepljenega Balkana ter na projekt EU integracije?

Ali teroristični napadi v Parizu razkrivajo simptom »vračanja vojne domov«, in ali se bodo tovrstni napadi nadaljevali, ali lahko pričakujemo zaostritev razmer in nove vojne na evropskih tleh? Ali nas je res treba biti strah islama ali pa gre za globalni korporativizem, ki ima vero za krinko? Katera ideologija pravzaprav poganja vse te procese in ali bi nove ideologije, ki temeljijo na kritiki kapitalizma in neoliberalizma, krščanskega in vsakršnega klerikalizma in patriarhata, lahko omogočile boljšo in bolj pravično družbo?

Predavanje bo potekalo v bosanskem jeziku, zagotovljen bo prevod v slovenščino.
Vabljene in vabljeni!

 

Zlatko Dizdarević je dolgoletni novinar, pisatelj in diplomat, ki živi in dela v Sarajevu, BiH. Bližnji vzhod preučuje že 35 let, od tega jih je vsaj 12 prebil na tem »nevarnem terenu«. Je dolgoletni dopisnik legendarnega časopisa Oslobođenje z Bližnjega vzhoda. Bil je veleposlanik BiH na Hrvaškem, v Jordaniji, Iraku, Siriji in Libanonu. Objavlja v številnih časopisih doma in po svetu in je tudi dobitnik več mednarodnih priznanj za novinarstvo. Je avtor devetih knjig, objavljenih v osmih državah po svetu.