“Kako premostiti vrzel” o usklajenosti migracijskih in razvojnih politik

Konferenca23. januar 2012 – 24. januar 2012 | Albert-Schweitzer-Haus, Avstrija

Ponedeljek, 23. januar 2012, 09.00 – 18.15
Torek, 24. januar 2012, 09.30 – 13.00
Kraj: Albert-Schweitzer-Haus, Schwarzspanierstrasse 13, 1090 Dunaj, Avstrija

Mirovni inštitut v partnerstvu z Dunajskim inštitutom za mednarodni dialog in sodelovanje ter Agencijo »Južni veter« iz Avstrije, Inštitutom za socialni razvoj iz Slovaške in Sodelovanjem za razvoj držav v razvoju iz Italije ter ob podpori Evropske komisije izvaja projekt »Usklajenost migracijskih in razvojnih politik / Connecting Migration and Development (CoMiDe)«, katerega glavni cilj je povezovanje migracijskih politik z razvojnimi cilji tako na vladnem kot tudi na nevladnem nivoju. Migracije so eden izmed najbolj pomembnih globalnih izzivov, kljub temu pa so migracijske politike pogosto neusklajene z razvojnimi cilji. Povezave med tema političnima področjema na vladnem in nevladnem nivoju so zelo redke. Enako velja za sodelovanje med državnimi organi, nevladnimi organizacijami (NVO) in migracijskimi (diaspora) organizacijami. Transnacionalna iniciativa CoMiDe želi okrepiti usklajenost migracijskih in razvojnih politik na evropski ravni skozi sodelovanje NVO- jev iz štirih evropskih držav. Poleg tega je naš cilj promocija sodelovanja med razvojnimi NVO-ji, migracijskimi (diaspora) organizacijami in lokalnimi ter državnimi strukturami. V okviru projekta organiziramo 23. in 24. januarja 2012 na Dunaju mednarodno konferenco, na kateri bodo prisotni državni uslužbenci, predstavniki nevladnih organizacij in civilne družbe, ki se ukvarjajo z migracijami in razvojem ter tudi predstavniki migracijskih in diaspora organizacij iz Avstrije, Italije, Slovaške in Slovenije. Na konferenci bomo spregovorili o prednostih povezovanja migracij in razvoja, predstavili bomo primere praks tovrstnega povezovanja ter gostili predavatelje iz t.i. držav v razvoju, ki bodo predstavili svoje izkušnje in poglede. Konferenca je koncipirana kot kombinacija predstavitev, pogovorov, debat in delavnic.

Namen mednarodne konference je predstaviti ideje o povezanosti migracij in razvoja, ter jih predstaviti ne le strokovni, temveč tudi splošni javnosti. Na konferenci bodo sodelovali Madjiguène Cissé in Mignane Diouf (Senegal, so-organizatorki Svetovnega socialnega foruma v Dakarju), raziskovalci Alex Asiedu (Gana), Bernardo Venturi (Italija) in Thomas Faist (Nemčija). Prisotna bo tudi Franziska Keller, predstavnica Evropskega parlamenta in Nemškega združenja za mednarodno sodelovanje. Iz Slovenije se bodo konference udeležili: Blaž Slamič (Sektor za globalne izzive, Ministrstvo za zunanje zadeve), Marjan Huč (SLOGA), Max Zimani (Zavod Global), Franci Zlatar (Slovenska filantropija), Barbara Vodopivec (Humanitas), Eyachew Tefera (Inštitut za afriške študije).

Jeziki konference so angleščina, nemščina in francoščina. Konferenca je odprta za vse udeležence, udeležba je brezplačna.

Program

Več informacij: www.comide.org

comide.jpg