Kdo je resnična grožnja Evropi: migranti ali globalni kapitalizem?

Omizje11. februar 2016, 18:00 | Stara mestna elektrarna –Elektro Ljubljana

Mirovni inštitut v sodelovanju s pobudo Staknimo glave vabi na omizje Kdo je resnična grožnja Evropi: migranti ali globalni kapitalizem?

Priča smo vse večjem porastu nestrpnosti, usmerjene proti migrantkam_om in tistim, ki jim pomagajo ali zgolj prepoznavajo njihovo človeškost. Z različnimi fizičnimi napadi in ustrahovanjem, s sovražnim govorom in s spodbujanjem sovraštva in nasilja, ki ga politične elite in tisti na oblasti z ignoranco tolerirajo, če ne celo opravičujejo in spodbujajo, so migranti_ke uspešno razglašeni za nekakšno motnjo v sicer dobro delujočem sistemu, ki je namenjen ohranjanju imaginarnega nacionalnega interesa. Tako kot Judje v drugi svetovni vojni so tokrat migranti_ke postali tisti Drugi, ki se ga krivi za slab položaj »domačinov«. Vendar tako kot v drugi svetovni vojni, migranti_ke niso krivi za razkroj socialne države, uničevanje skupnega ali reze v znanost, kulturo, umetnost, torej vse tisto, kar ne prinaša dobička. Socialna država blaginje je bila uničena že dosti pred množičnim prihodom migrantov_k, uničile pa so jo »naše« politične elite na oblasti: tako leve kot desne. In ustvarile množice obubožanih »domačinov«: brezposelni, brezdomci, starejši, mladi, ženske, študenti … Gre seveda za zmagoslavje globalnega korporativnega kapitalizma, ki ustvarja nenehno krizo, izkoriščanje in neenakosti. V tem smislu so tudi množične migracije le posledica globalnega brutalnega izkoriščanja »globalnega Juga«. Ta svet je že stoletja koloniziran, zasužnjen, ropan in zavojevan. Nekdanje imperialne/kolonialne sile danes na teh območjih bijejo vojne za poceni resurse in delovno silo, ki za sabo puščajo uničeno okolje in propadle države. Ob tem ne smemo spregledati interesov vedno lačne vojaške industrije, ki se napaja iz globalne permanentne vojne, ki ima v različnih delih sveta različno podobo.

Danes, ko nas dobička lačne politične elite ponovno silijo v vojno med »nami« in »njimi« med »levimi« in »desnimi«, med »domoljubi« in »tujci«, je ključno kritično razmišljati o teh umetnih kategorijah in se vprašati, kako se temu upreti? Zakaj ne moremo dojeti, da smo obubožani in opeharjeni s strani lastne države in vladajočih elit v istem čolnu z migranti? Zakaj vsakič znova zapademo v zlajnano zgodbo o Drugem in ne zmoremo razumeti, da so naš resnični sovražnik vladajoče elite, ki jim gre pod poceni krinko nacionalnega interesa, domoljubja in patriotizma zgolj za dobiček in brutalno izkoriščanje? Zakaj ne dojamemo, da bi bili, če bi se izkoriščani, ponižani in obubožani »domačini« in »tujci« združili, močnejši v skupnem boju proti lačnim političnim korporativnim managerskim elitam?

Na omizju bodo svoje prispevke podali:

Ajda Pistotnik, politologinja, samostojna raziskovalka,
dr. Simona Zavratnik, sociologinja in raziskovalka,
dr. Primož Šterbenc, politolog in sociolog.

Omizje bo moderiral Klemen Ploštajner, študent, raziskovalec in aktivist.