“S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?”

Omizje10. februar 2016, 14:00 | Hotel Zvezda, Murska Sobota

Mirovni inštitut in Zveza Romov Slovenije vas vljudno vabita na okroglo mizo na temo sovražnega govora pod naslovom  »S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?«, v sredo, 10. 2. 2016 ob 14. uri v salonu Murska Republika v hotelu Zvezda, Murska Sobota (Trg zmage 8, Murska Sobota)

zagovor-logo-smallSovražni govor in nestrpnost imata lahko uničujoče posledice za skupnost in družbo v celoti. Kdo in kako naj prepreči in kaznuje širjenje nestrpnosti in sovražnega govora na političnem in medijskem prizorišču ter v skupnostih? Katere institucije in kateri pravni in politični instrumenti so na razpolago? Kaj lahko naredijo občani in civilna družba? Kdo in kako naj  zaščiti žrtve sovražnega govora?

Z namenom javne razprave o teh vprašanjih ter predstavitve pobude za redno javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji vas vabimo na okroglo mizo »S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?«.

O tem, kako naslavljati problem sovražnega govora v Sloveniji, s kakšnimi izzivi se spopada in kako deluje Svet za odziv na sovražni govor, ter kaj lahko storimo kot posamezniki_ce in skupnost, se bodo pogovarjali:

  • Jernej Rovšek, namestnik varuha človekovih pravic, podpredsednik Sveta za odziv na sovražni govor
  • Lea Širok, novinarka Radia Koper, RTV Slovenija, članica Sveta za odziv na sovražni govor
  • Vinko Cener, novinar oddaje So vakeres? – Kaj govoriš?
  • Rahela Hojnik Kelenc, direktorica Ljudske univerze Lendava
  • Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije
  • Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti RS
  • Ester Povše, vodja občinske uprave Dobrovnik in
  • Anja Vučkič, odgovorna urednica Sobotainfo.com.

Pogovor bo povezovala Brankica Petković, Mirovni inštitut.

Januarja 2015 je v okviru pobude »Z (od)govorom nad sovražni govor« z namenom vzpostavljanja neodvisnega, povezovalnega in dolgoročno delujočega sistema za javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji začel delovati »Svet za odziv na sovražni govor«. Gre za poskus z javno razpravo, ki presega osamljene odzive posameznih akterjev, naslavljati pojave nestrpne in sovražne javne besede, tudi ko le-ti niso kazensko pregonljivi. Menimo namreč, da je potrebno z javno in poglobljeno razpravo v družbi opozarjati na pojave sovražnega govora, nestrpnosti, rasizma in diskriminacije.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na dogodku!

logo norveski mehanizem oba