Medkulturni stik v zdravstvu

Posvet29. maj 2018, 17:00 | Narodni muzej Slovenije, Ljubljana

Mirovni inštitut in Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani vabita na strokovni posvet Medkulturni stik v zdravstvu, ki bo v torek, 29. 5. 2018, ob 17. uri v Narodnem muzeju Slovenije (1. nadstropje), Muzejska ploščad Metelkova (Maistrova 1), Ljubljana.

Strokovni posvet bo potekal na temo integracije migrantov in beguncev v zdravstvenem sistemu. Slovenija tako kot večina evropskih držav postaja čedalje bolj multikulturna. Različne javne institucije, organizacije in gibanja se v tem trenutku soočajo z izzivi posledic globalizacije. Zaradi heterogenosti v sodobni multikulturni družbi se morajo zdravstvene institucije in njihovi delavci spoprijemati z vrsto medkulturnih izzivov. Primarni vzroki teh izzivov so razlike v determinantah zdravja, potrebah in ranljivosti pacientov. »Migrantska kriza« naši družbi in posledično delovanju zdravstva postavlja številna vprašanja, saj izkušnje migrantov pričajo o tem, da zdravstvo pri nas poustvarja politike in prakse izključevanja.

Kako zagotoviti kulturno kompetentno oskrbo, dostopnost zdravstvenih storitev tudi za tiste, ki nimajo urejenega pravnega statusa in kako omogočiti učinkovito komunikacijo z ljudmi iz različnih kulturnih in etničnih okolij? Na kakšen način bi se morali akterji v zdravstvu spoprijeti s takšnimi izzivi? Kakšne so rešitve in kateri so primeri dobrih praks integracije in vključevanja na področju zdravja?

Z namenom poiskati odgovore na ta vprašanja vas vabimo na posvet, na katerem bodo sodelovale:

  • Neža Kogovšek Šalamon, Mirovni inštitut, vodja projekta »Nacionalni mehanizem za evalvacijo integracije (NIEM)«
  • Uršula Lipovec Čebron, Filozofska fakulteta, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo
  • Alenka Ugrin Vatovec, dipl. soc. del., Slovenska filantropija, vodja posvetovalnice v Ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja – Pro Bono

Posvet, ki ga bo moderirala Urška Lipovž, se bo odvil v okviru projekta STIK, ki je namenjen premisleku kulturnih srečevanj in širitvi ideje o skupnem in povezovalnim med kulturami, predvsem med islamom in krščanstvom, in projekta NIEM – Nacionalni mehanizem za evalvacijo integracije.

Svojo udeležbo prosimo potrdite na naslov urska.lipovz@gmail.com.

Vljudno vabljeni!