Premiera filma Cross Border Experience (2011)

Pogovor29. november 2011, 20:00 | Kinodvor, Ljubljana

Vabimo vas na ljubljansko premiero filma Cross Border Experience (2011), ki se bo zgodila v torek, 29. novembra 2011 ob 20.00 uri v Kinodvoru v Ljubljani. Avtorji filma so Boris Petković, režiser; Tomaž Pavković, asistent in Lana Zdravković, avtorica koncepta, producentka izvršna producentka.

Film na luciden način tematizira vprašanje širitve Evropske unije (EU) na t. i. Balkan in Turčijo, obenem pa preizprašuje stereotipe, ki se o Balkanu pojavljajo v EU in obratno. Film na dokumentaren način v formi intervjujev/izjav prikaže trenutno stanje v državah Jugovzhodne Evrope in Turčije glede vstopa v EU ter skupek mnenj ljudi o vstopu v EU – kako bo to vplivalo na njihova življenja. Med intervjuvanci so znani teoretiki, profesorji, kulturni delavci, predstavniki nevladnih organizacij, umetniki, glasbeniki, a tudi študentje, upokojenci, delavci, aktivisti … iz t.i. balkanske regije in Turčije. Film je bil posnet maja in junija 2011 v vseh državah nekdanje Jugoslavije (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, Črna Gora, Kosovo) v Albaniji in Turčiji in je nastal kot ena izmed aktivnosti istoimenskega akcijsko-raziskovalnega projekta, ki ga izvajamo na Mirovnem inštitutu.
Po projekciji sledi pogovor z ustvarjalci filma.

Več o filmu: http://www.crossborderexperience.org/?cat=24
Dokumentacija iz snemanja: http://www.crossborderexperience.org/?cat=20
Kinodvor napovednik: http://www.kinodvor.org/spored/cross-border-experience-35075/
Več o projektu: http://www.crossborderexperience.org/

Projekt ob podpori Evropske Komisije izvaja Mirovni inštitut v partnerstvu s Centrom za mirovne študije iz Zagreba in Turško fundacijo za ekonomske in družbene študije iz Istanbula. Zahvaljujemo se Kinodvoru za podporo.