Proti-islamski diskurz in načini za njegovo nevtraliziranje

Predavanje20. marec 2018, | Islamski kulturni center, Ljubljana

Vabimo vas na predavanje v okviru projekta STIK z naslovom Proti-islamski diskurz in načini za njegovo nevtraliziranje. Javno predavanje dr. Primoža Šterbenca se bo odvilo v torek, 20. marca 2018, ob 19. uri v prostorih Islamskega kulturnega centra (Cesta Andreja Bitenca 70, Ljubljana).

Na začetku je bila beseda in ena izmed besed, ki že od samega nastanka pri zahodnjakih vzbujajo mešanico zanimanja in fascinacije, pa tudi odpora in sovražnosti proti njim, je Islam. Islam se običajno povezuje z nečim, kar leži tam daleč, obenem pa tudi blizu, zelo blizu, dovolj blizu, da se z njim priročno zamejuje lastni svet. Vprašanje, ki ga postavljamo še zlasti v naših časih globalne prepletenosti, pa je: a se ta drugi res tako zelo razlikuje od nas? Kaj pa, če je med tema dvema svetovoma veliko več podobnosti kot razlik? Kaj pa, če je stik, in ne konflikt, tisto, kar iščemo?

Vprašanja bo naslovil dr. Primož Šterbenc, sociolog religije, eden najboljših poznavalcev mednarodnih odnosov in islama, pri čemer obe področji združuje prek poznavanja tako znanstvene, filozofske in teološke zgodovine muslimanskega sveta, kot tudi političnih odnosov hkrati znotraj islama (sunitsko-šiitski odnosi) ter zunanjepolitičnih odnosov evrazijskih in afriških muslimanskih držav z Zahodom. Na predavanju bo naslovil vse bolj prisoten proti-islamski diskurz, razloge, ki so privedli do zaostrovanja, in načine za nevtralizacijo.

Dogodek bo prvo javno predavanje, organizirano v sklopu projekta, namenjenega širitvi ideje o skupnem med dvema kulturama, islamom in krščanstvom, STIK – kajti ravno stik je tudi glavni namen letošnjega projekta, pri katerem želimo prek spoznavanja in poudarjanja podobnosti vplivati na povezovanje znotraj lokalne skupnosti.

Vabilo

Predavanje je organizirano v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede, Mirovnim inštitutom in Islamskim kulturnim centrom. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.