Razprave o prostituciji in seksualnem delu v Ljubljani

Omizje, Predavanje21. marec 2016 – 23. marec 2016 | Ljubljana

V okviru evropske mreže ProsPolComparing European Prostitution Policies: Understanding Scales and Cultures of Governance’ (‘Primerjava evropskih politik do prostitucije: razumevanje obsegov in kultur vladovanja’) bo potekalo šesto srečanje v Ljubljani od 21. do 23. marca 2016, v organizaciji Mirovnega inštituta. Namen mreže je v izmenjavi in širjenju znanj o politikah do prostitucije v Evropi. ProsPol je pričel delovati leta 2013 in bo kot inovativna platforma, namenjena izboljšanju razumevanja politik do prostitucije, deloval do leta 2017. Mrežo koordinira Univerza v Essexu in vodi dr. Isabel Crowhurst. Finančno jo podpira mehanizem COST.

Tokratno srečanje članov in članic mreže, ki prihajajo iz vse Evrope, mreža pa ima tudi globalno članstvo, poteka v Sloveniji, ki v razpravah o seksualnem delu v mednarodnem prostoru ostaja relativno nevidna. Gostiteljica dogodka je dr. Mojca Pajnik, ki bo skupaj z mag. Mojco Frelih in dr. Iztokom Šorijem organizirala sestanek in več javnih dogodkov, namenjenih premislekom o prostituciji in seksualnemu delu.

V ponedeljek, 21. marca bodo med 14.30 in 18.30 uro na sedežu Zveze svobodnih sindikatov v Ljubljani (Dalmatinova 4, 6. nadstropje) potekala javna predavanja na temo seksualnega dela in javnega zdravja. Predavale bodo: dr. Gillian Abel, Univerza Otago, Nova Zelandija, dr. Lucy Platt, Londonska šola za higieno in tropsko medicino, VB in dr. Agata Dziuban, Univerza Jagiellonian, Poljska in Mednarodni komite za pravice seksualnih delavk in delavcev (ICRSE).

V sredo, 23. marca bo med 10.00 in 12.00 uro v Pritličju (Mestni trg 2, Ljubljana) potekala razprava o prostituciji in seksualnem delu v srednji in vzhodni Evropi in na Balkanu, ki jo soorganizirata Mirovni inštitut  in Mednarodni komite za pravice seksualnih delavk in delavcev v Evropi (ICRSE, International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe). Diskutirali bodo: Boglárka Fedorkó, Madžarska zveza seksualnih delavcev in delavk (SZEXE), Roxana Vasi, seksualna delavka, sodeluje tudi z Mrežo za zagovorništvo pravic seksualnih delavcev in delavk (SWAN); Agata Dziuban, Univerza Jagiellonian, Poljska, ICRSE in program STACJA, Mario Knezevic, direktor nevladne organizacije Sloboda prava, Srbija in dr. Roman Kuhar, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in Legebitra.

Okroglo mizo bosta moderirala Mojca Pajnik (Mirovni inštitut) in Luca Stevenson, seksualni delavec in koordinator ICRSE. Uvodni nagovor bo imela Metka Naglič, Amnesty international Slovenija.

V Pritličje vabljeni tudi na razstavo del o seksualnem delu in prekarnih ekonomijah Tadeja Pogačarja, ustanovitelja P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobnih umetnosti. Umetnik je razstavo CODE:RED Publicité pripravil posebej za to srečanje. Razstava bo odprta do 17. aprila.

Vabimo vas tudi k spremljanju razprav Seksualni delavci in delavke govorijo: kdo posluša? iz serije Onstran trgovanja z ljudmi in suženjstva, ki jo na portalu OpenDemocracy urejata članici ProsPol Giulia Garofalo Geymonat in PG Macioti.

Diskusije v ponedeljek in sredo – potekale bodo v angleškem jeziku –, kot tudi razstava CODE:RED Publicité so odprti za javnost.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo prisotnost (do 18. marca) sporočite na elektronski naslov: mojca.frelih@mirovni-institut.si Sporočite tudi, katerega dogodka se boste udeležili.

VLJUDNO VABLJENI_E!

Vabilo

Povzetki treh predavanj