Spinoza – Politična razprava

Seminar28. februar 2017, 20:00 | Knjižnica MI, Ljubljana

V torek, 28. februarja 2016, ob 20. uri, v sklopu Seminarja za politično teorijo, nadaljujemo z branjem pogosto spregledanega Spinozovega dela Politična razprava (Tractatus Politicus*), ki bo potekalo v knjižnici Mirovnega inštituta na Metelkovi 6 (zvonec: knjižnica MI).

Na zadnjem srečanju smo predelali peto poglavje, v katerem je prikazano, kako je najboljša država tista, kjer teče življenje v medsebojni slogi in kjer njihove pravice ostajajo nedotaknjene. Takšno vladavino vpostavi svobodna množica. Tokrat bomo pričeli z branjem šestega poglavja Politične razprave, kjer Spinoza predstavi splošne značilnosti monarhije. Če želite dobiti širši kontekst, v katerega se vpisuje razprava, pa si lahko preberete izjemno spremno besedilo POLITICAE PHILOSOPHIA NATURALIS, ki ga je napisal dr. Zdravko Kobe.

Več na: https://www.facebook.com/seminarzapoliticnoteorijo
Prijave: seminarzapoliticnoteorijo@gmail.com

Se vidimo na medmrežju in na branju.

*Prevod dela je vključen v Spinozovo delo Dve razpravi, ki je izšel pri založbi Društva za teoretsko psihoanalizo: http://www.drustvo-dtp.si/analecta/product_info.php?products_id=69 (udeleženci seminarja bodo imeli pri nakupu popust)
E-različica je dostopna na http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-1TIWEXO7/285fef02-f509-4929-aef2-f2322ad50d4a/PDF