Spinoza – Politična razprava

Seminar4. april 2017, 20:00 | Knjižnica MI, Ljubljana

V torek, 4. aprila 2016, ob 20. uri, v sklopu Seminarja za politično teorijo, nadaljujemo z branjem pogosto spregledanega Spinozovega dela Politična razprava (Tractatus Politicus*), ki bo potekalo v knjižnici Mirovnega inštituta na Metelkovi 6 (zvonec: knjižnica MI).

Na zadnjem srečanju smo naredili preskok na zadnje poglavje Politične razprave ter predelali Spinozov pogled na demokratično ureditev. Tokrat bomo obnovili izpuščena poglavja (6. -10. poglavje), natančneje aristokratsko in monarhično politično ureditev. Obenem pa bomo pričeli z branjem sodobnih interpretacij Spinozove politične teorije, pri čemer se nam bo v mentorski vlogi pridružila dr. Katja Kolšek, ki bo predstavila širši okvir sodobne recepcije Spinoze, s poudarkom na prepletenosti Althusserjeve misli s Spinozovo. Althusser v sledenjemu ni videl le primerne reference, saj ga je obravnaval zlasti kot “osvoboditelja misli.” Obvezni bralni seznam, ki je tokrat malo obširnejši:

– Louis Althusser, “The only materialist tradition, Part 1: Spinoza”, str. 1 – 20
– Alexandre Matheron, “The theoretical function of democracy in Hobbes and Spinoza”, str. 207 – 218, oba besedila najdete tu.
– Warren Montag, “Beyond force and consent: Althusser, Spinoza, Hobbes

*dr. Katja Kolšek je filozofinja in sinologinja. Doktorirala je z disertacijo, naslovljeno Drugi demokracije, ki je v prirejeni obliki izšla pri založbi Univerze na Primorskem. Ukvarja se s sodobno politično filozofijo in sodobno kitajsko mislijo. Je članica širšega uredniškega odbora mednarodne spletne revije Décalages, ki je posvečena raziskovanju dela Louisa Althusserja.

Več na: https://www.facebook.com/seminarzapoliticnoteorijo