Vabilo na Seminar za politično teorijo

Seminar11. november 2013, 19:00 | Knjižnica MI, Ljubljana

Na Mirovnem inštitutu od letošnje jeseni dalje organiziramo novo študijsko dejavnost –  Seminar za politično teorijo. Namenjen je vsem, ki jih skrbi stanje na področju misli o politiki. Na eni strani jo duši družboslovna znanost oziroma tehnika, na drugi pa se jo utaplja v teoretiziranju, ki se želi  neposredno pretvoriti v revolucijo, četudi le plitvo razume politične probleme. To stanje zahteva premišljevanje in razumevanje temeljnih konceptov in problemov politike ter avtorjev, ki so pogosto prezrti ali narobe razumljeni. Ravno to je namen Seminarja za politično teorijo, katerega jedro bo bralni seminar, ki ga bodo podpirala občasna javna predavanja.

V prvem študijskem letu (2013/2014)  bo bralni seminar  posvečen Heglovi filozofiji prava in  premisleku koncepta in zgodovinskega položaja države. Ta je danes ogrožena, saj jo desnica  pojmuje vse bolj kot represivni servis zasebnih interesov, levica pa ne ve, kaj bi v politiki z njo počela. Teoretsko se ji že dolgo odreka in jo razume kot goli ideološki instrument. S tem se odreka tudi vsemu tistemu, kar državo predpostavlja, vključno s političnimi in socialnimi pravicami. Naloga letošnjega seminarja je, da s pomočjo branja Heglovega klasičnega besedila Oris filozofije pravice*, premislimo koncept države, brez katerega je ne moremo niti razumeti niti braniti.

* Oris filozofije pravice (Grundlinien der Philosophie des Rechts) je prvi prevod pomembnega Heglovega dela v slovenski jezik, ki bo kmalu izšel pri založbi Krtina.
——————————————————————————————–
Prvo srečanje bralnega seminarja bo potekalo v ponedeljek, 11. novembra 2013, ob 19. uri v knjižnici Mirovnega inštituta (Metelkova 6, pritličje, zvonec: knjižnica MI). Na njem  se nam bo pridružil tudi dr. Zdravko Kobe, med drugim tudi prevajalec Heglovega dela Oris filozofije pravice, ki bo poskusil odgovoriti na vprašanje »Kako brati Hegla?«.

Pogoj za sodelovanje na bralnem seminarju bo sprotno branje. Zainteresirani naj se predhodno prijavijo na naslov koordinatorice letošnjega letnika: jerneja.brumen@gmail.com ter na kratko pojasnijo, zakaj si želijo brati Hegla.  Število udeležencev/udeleženk je omejeno na 20.   Podrobnosti poteka bralnega seminarja bomo dorekli na prvem srečanju. Vsa naslednja srečanja se bodo odvijala ob torkih ob 19. uri v knjižnici Mirovnega inštituta.
—————————————————————————————

V ponedeljek 18. novembra 2013 ob 20. uri bo v Trubarjevi hiši literature prvo javno predavanje Seminarja za politično teorijo. Predaval bo dr. Zdravko Kobe.