Vpliv politik EU na človekove pravice

Omizje8. maj 2008, 17:00 | Cankarjev dom (dvorana M1), Ljubljana

Informacijska točka za človekove pravice (Human Rights Press Point), ki v organizaciji Mirovnega inštituta deluje v času slovenskega predsedovanja EU 2008, vabi na okroglo mizo na temo vloge Evropske unije pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani (dvorana M1) v četrtek, 8. maja 2008 ob 17. uri, na predvečer dneva Evrope.

Na okrogli mizi bodo sodelovali strokovnjaki za področje človekovih pravic iz civilne družbe in neodvisnih državnih institucij ter akademiki:

  • Vita Habjan, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC
  • Gorazd Kovačič, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
  • Andreja Mrak, Urad informacijske pooblaščenke Republike Slovenije
  • Brankica Petkovič, Mirovni inštitut – Inštitut za sodobne družbene in politične študije
  • Jernej Rovšek, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije
  • Jerneja Turin, Amnesty International Slovenije

Okroglo mizo, bo vodila Neža Kogovšek z Mirovnega inštituta. Prevajanje v angleški jezik bo zagotovljeno.

Z okroglo mizo želimo prispevati k boljšemu vpogledu in razumevanju vloge Evropske unije pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic. Vprašali se bomo, zakaj je situacija človekovih pravic v državah članicah pomembna samo do sprejema države v članstvo EU? Zakaj EU nima organov, na katere bi bilo mogoče nasloviti vprašanja kršitev človekovih pravic v državah članicah? Zakaj se politika EU na tem področju ukvarja samo s situacijo človekovih pravic v tretjih državah? Kako in zakaj se standardi pravic prosilcev za azil in beguncev po prenosu direktiv v notranje pravo v nekaterih državah članicah znižujejo? Kako na pravico državljanov EU in tretjih držav do zasebnosti vpliva uvajanje informacijskih sistemov in njihovo povezovanje s kazenskimi evidencami? Kako nediskriminacijske politike vplivajo na situacijo na področju diskriminacije znotraj držav članic? Kako razumeti odsotnost politik in strategij EU do Romov, čeprav gre za najbolj diskriminirano etnično skupino na celotnem ozemlju EU? Kakšna je pri vsem tem vloga varuhov človekovih pravic v državah članicah? Upoštevajoč dragocene izkušnje in znanje gostov ter njihov raznolik vpogled v situacijo človekovih pravic v EU pričakujemo zanimivo in tvorno razpravo.

Informacijska točka za človekove pravice (Human Rights Press Point) je bila ustanovljena v sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami s področja človekovih pravic v Sloveniji z namenom obveščanja tujih novinarjev v času slovenskega predsedovanja EU 2008 o spoštovanju človekovih pravic v Sloveniji. Informacijska točka prav tako prinaša koristne informacije o spoštovanju človekovih pravic na področju držav Zahodnega Balkana s perspektive njihove EU integracije. Deluje kot spletni informativni portal v angleščini – www.humanrightspoint.si – in kot informacijska pisarna, ki se nahaja v preddverju City Hotela v Ljubljani.

Vabilo.doc