Novice

Drugo srečanje projekta POPBACK v Ljubljani

Drugo srečanje projekta POPBACK v Ljubljani

V Ljubljani so se 10. in 11. novembra srečali raziskovalci_ke projekta POPBACK (Populist Backlash, Democratic Backsliding, and the Crisis of the Rule of Law in the European Union).

Sodelavke_ci Mirovnega inštituta so skupaj s partnerji, Univerza v Loughboroughu in Univerza na Dunaju, predstavili izsledke dosedanje raziskave s področja populizma in medijev. Razpravljali so o rezultatih analize sprememb koncentracije lastništva medijev v kontekstu populističnih in avtoritarnih tendenc med leti 2000 in 2020 v petih državah: Avstriji, Slovenij, Turčiji, na Hrvaškem in na Madžarskem. Analiza je pokazala, da povečevanje koncentracije lastništva medijev sovpada z avtoritarnimi populističnimi trendi. V razmerah koncentriranega lastništva medijev populisti lažje pridejo na oblast in lažje nadzirajo informacije in obvladujejo javni diskurz, potem ko so na oblasti. Ugotovili smo, da razmere visoke medijske koncentracije podpirajo naraščajoči uspeh populistične desnice.

Nadalje smo razpravljali o izvedenih intervjujih z novinarji_kami in predstavili okvir za njihovo analizo, ki se bo odvijala v prihodnjih mesecih. Raziskovalci_ke smo razpravljali o nadaljnjih načrtih dela na projektu, v okviru vseh treh delovnih sklopov, ki se posvečajo problemu erozije prava, afinitetam med multinacionalnimi korporacijami in populizmom ter mediji in populizmom.

V okviru srečanja sta se odvili vabljeni predavanji, in sicer Danice Fink Hafner z naslovom Populism and Illiberalism: Slovenia in a Comparative Perspective, in Zrinjke Peruško Key Problems for Comparative Study of Post-socialist Media Systems.

Kot del projektnih aktivnosti se je v Slovenskem mladinskem gledališču odvil performans Helene Botto »Muzej neprimernega«. Umetnica je v »šoli populizma« uprizorila arhiv izključevalne populistične retorike, s katero je mogoče učinkovito usmerjati množice.