Novice

Kakšno mesto naj v naših družbah zavzame priseljevanje? Demografski pogled na evropska nesoglasja

Kakšno mesto naj v naših družbah zavzame priseljevanje? Demografski pogled na evropska nesoglasja

Francoski inštitut v Sloveniji in Mestni muzej Ljubljana vas vljudno vabita na pogovor Kakšno mesto naj v naših družbah zavzame priseljevanje? Demografski pogled na evropska nesoglasja, ki bo v sredo, 12. aprila 2017, ob 18. uri v Mestnem muzeju Ljubljana. 

Gosta: François Héran in Neža Kogovšek Šalamon, povezuje Marina Lukšič Hacin.

“Begunska kriza” do katere je prišlo v letu 2015 je razkrila velika nesoglasja, ki prepredajo Evropo. Odnos do beguncev in migrantov je bil povsem različen ne samo med Zahodno in Vzhodno Evropo, ampak tudi znotraj Zahodne Evrope, oz. v Nemčiji celo med zahodnimi in vzhodnimi zveznimi deželami. Kako naj si to razlagamo? Navajani razlogi za sprejem ali zavrnitev neevropskih migrantov so zelo različne narave: utilitaristični (nadomestiti predviden upad števila ekonomsko aktivnega prebivalstva v bodočih desetletjih), obramba identitete (ohraniti etnično ali versko homogenost, ki jo določa “nacionalna ideja”), navezanost na narodno suverenost (država zahteva pravico, da sama izbira migrante), sklicevanje na univerzalnost človekovih pravic, itd. Eno najpomembnejših vprašanj je ali je mogoče definirati in oceniti migrantske politike na podlagi objektivnih dejstev ali pa gre samo za vprašanje preference in volje, ki ju vsaka država definira po lastni želji.

François Héran je vodja raziskav na Nacionalnem inštitutu za demografske študije (Institut national d’études démographiques, INED). Diplomiral je na visoki šoli École normale supérieure, postal profesor filozofije z državnim izpitom, doktoriral na Visoki šoli za družbene vede (École des Hautes études en sciences sociales) na področju antropologije ter ponovno doktoriral na
Univerzi Paris-Descartes. Od 1999 do 2009 je vodil Nacionalni inštitut za demografske študije.

Neža Kogovšek Šalamon je višja znanstvena sodelavka in direktorica Mirovnega inštituta. Deluje na področjih temeljnih človekovih pravic.

Marina Lukšič Hacin je predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije.

RAZUMEVANJE SVETA
Ciklus pogovorov, ki jih organizira Francoski inštitut v Sloveniji v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana, časopisom Delo in Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani.
V francoščini s simultanim tolmačenjem. Vstop prost.

Kakšno mesto naj v naših družbah zavzame priseljevanje – Demografski pogled na evropska nesoglasja , vabilo