Novice

Udeležba na 28. letni svetovni konvenciji Združenja za preučevanje nacionalnosti na Univerzi Columbia v New Yorku

Udeležba na 28. letni svetovni konvenciji Združenja za preučevanje nacionalnosti na Univerzi Columbia v New Yorku

ef31331d-6a4d-4615-aef7-726397135a83Sodelavki Mirovnega inštituta dr. Veronika Bajt in dr. Ana Frank sta se udeležili 28. letne svetovne konvencije Združenja za preučevanje nacionalnosti (Association for the Study of Nationalities – ASN), ki je od 16. do 18. maja 2024 potekala na Univerzi Columbia v New Yorku. 515 sodelujočih iz 40 držav je poleg znanstvenih razprav na 140 različnih panelih lahko izbiralo tudi med ogledom 6 dokumentarnih filmov in predstavitvami 20 monografij.

Na konferenci sta predstavili prispevek z naslovom: Sovražni govor, nacionalizem, migracije in spol v Sloveniji, ki se poglablja v zapleteno povezavo med rasizmom, nacionalizmom in spolom v sodobnem diskurzu, ki obkroža migracije, s posebnim poudarkom na sovražnem govoru in izključujočih praksah. Na podlagi empiričnih dokazov iz Slovenije raziskuje položaj migrantk in migrantov v družbah gostiteljicah ter proučuje seksistično konstrukcijo migrantov kot nevarnih Drugih. Študija razkriva, kako se konstrukcija nacionalne identitete križa s procesi rasizma in seksizma, ki ohranjajo izključujoče nacionalistične ideologije in prakse proti migrantom.

Slika2

Konferenca je potekala na Harrimanovem inštitutu in v napetem ozračju zaprtega oziroma zastraženega kampusa univerze Columbia, kamor zaradi povečanih varnostnih ukrepov udeleženci nismo imeli dostopa. Ukrepi so posledica aprilskih dogodkov, ko je na desetine študentov na univerzi Columbia zasedlo stavbo fakultete, saj je univerza pred tem začela izključevati študente, ki niso hoteli odstraniti šotorov, ki so jih v newyorškem kampusu postavili iz protesta proti sodelovanju univerze z Izraelom. Sledila je nasilna reakcija policije, ki je aretirala več deset študentov in proti protestnikom uporabila solzivec. V New Yorku je z jumbo plakati in slogani zelo opazna podpora Izraelu, kar ni presenetljivo, saj po štetju iz leta 2021 v smislu »etničnega porekla« takoj za prebivalci »severno-evropskih korenin« Judje predstavljajo drugo najštevilčnejšo skupino. Na nekaterih ulicah Manhattna je tako povsem dominantno poudarjanje izraelskih žrtev, ki se pojavljajo vsako jutro znova na sveže natisnjenih posterjih o pogrešanih posameznikih, na potrgane pa se nalepi besedilo, da »oseba, ki je strgala ta poster, podpira UMOR, POSILSTVO in POHABLJENJE Judov«. Mimoidočemu se izriše podoba finančno dobro podprtega propagandnega delovanja, kjer ni prostora za kakršnokoli drug(o)/ačno perspektivo krvave resničnosti.

Projekt »Sovražni govor v sodobnih konceptualizacijah nacionalizma, rasizma, spola in migracij« analizira procese porasta ksenofobije in sovražnega govora, ter obravnava vsakodnevne manifestacije rasističnega sovražnega govora in nacionalističnih predsodkov kot opomin na stalen pomen rasizma in nacionalizma kot socialne in politične sile v sodobnem globalnem okolju, saj še vedno živo vplivata na trenutna družbena in politična gibanja ter državne politike.