Novice

Mednarodni dan pravic seksualnih delavk_cev

Mednarodni dan pravic seksualnih delavk_cev

Danes je mednarodni dan pravic seksualnih delavk_cev, ki ga obeležujemo 3. marca vsako leto z namenom ozaveščanja o kršitvah človekovih in delavskih pravic, ki jih seksualne delavke_ci doživljajo pri svojem delu.

Uveljavitev mednarodnega dne sega v leto 2001, ko se je na festivalu v Indiji, kljub nasprotovanjem različnih prohibicionističnih skupin in številnim poskusom preprečitve njegove izvedbe, zbralo 25 tisoč seksualnih delavk_cev. Od takrat ta dan po vsem svetu praznujejo iniciative in organizacije, ki se borijo za pravice na področju seksualnega dela.

Ob tem dnevu je ESWA (European Sex Workers’ Rights Alliance) objavila dokument, v katerem je na podlagi dokazov in rezultatov znanstvenega raziskovanja ovrženih 10 mitov o švedskem modelu regulacije seksualnega dela, ki kriminalizira stranke in negativno vpliva na zdravje ter varnost seksualnih delavk_cev. Ob mednarodnem dnevu zahtevajo naslednje pravice: (1) Pravica do stanovanj, (2) Pravica do pravnega varstva, (3) Pravica do zdravstvenih storitev, (4) Pravica do zasebnega življenja in socialne opore in (5) Pravica do organiziranja in sindikalnega združevanja.

Mreža TAMPEP (The European Network for the Promotion of Rights and Health among Migrant Sex Workers) pa je na današnji dan predstavila aplikacijo, ki je namenjena seksualnim delavkam_cem migrantkam_om v Evropi. Aplikacija med drugim ponuja informacije o anonimnih in nediskriminatornih socialnih in zdravstvenih storitvah za seksualne delavke_ce. Ta mesta so na zemljevidu v aplikaciji označena z rdečim dežnikom, ki predstavlja mednarodni simbol seksualnega dela.

Ilustracija: Molly Hankinson

Ilustracija: Molly Hankinson