Novice

Mirovni inštitut je prejel priznanje za znanstveno delo

Mirovni inštitut je prejel priznanje za znanstveno delo

Priznanje SSDMirovni inštitut je prejel posebno nagrado Slovenskega sociološkega društva za pomembne znanstvene dosežke in promocijo sociologije v Sloveniji. Slavnostna podelitev nagrad je potekala v petek, 18. oktobra 2019, na letnem srečanju Slovenskega sociološkega društva na Bledu.

Utemeljitev nagrade je ob podelitvi podal dr. Roman Kuhar, podpredsednik Slovenskega sociološkega društva: “Mirovni inštitut je zasebni, neodvisni in neprofitni raziskovalni zavod, ki združuje tako elemente znanstveno-raziskovalnega dela kot aktivističnih posegov v družbeno in politično realnost v Sloveniji in širše. V tem smislu gre za edinstveno institucijo, ki se ne distancira od enega ali drugega, pač pa oboje plodno združuje. Kot institucija, ki je pogosto porinjena na margino akademskega delovanja, je tista, ki pogosto vidi dlje in globlje kot institucije v centru, in je tista, ki pogosto prva odpira pereča družbena vprašanja ali sploh odpira nekatera vprašanja, za katere ni posluha drugod ali pa se zdijo preveč marginalna za znanstvene institucije znotraj sistema – bodisi visokošolskega ali raziskovalnega.

Ukvarjajo se z marginaliziranimi socialnimi in političnimi temami, kot je na primer problematika Izbrisanih, kjer je Mirovni inštitut odigral ključno vlogo pri prepoznavanju zgodovinske krivice, ki se je zgodila tej skupini ljudi, ukvarjajo se s položajem Romov, z vidnostjo drugih etničnih in drugih skupin v medijskem prostoru, s položajem novih nepriznanih manjšin in tako naprej. V tem smislu je Mirovni inštitut pogosto trn v peti, je slaba vest te družbe. Ampak ravno zato je ključen, uspešen in nujen.

Inštitut si namreč, kot je zapisano v njihovi viziji, z znanstveno-raziskovalnim delom in javnimi akcijami prizadeva za odprto skupnost, sposobno kritičnega mišljenja in utemeljeno na načelih enakosti, odgovornosti, solidarnosti, človekovih pravic in pravne države.

 

Priznanje ssd 3

 

Inštitut je leta 1991 ustanovila skupina neodvisnih intelektualk in intelektualcev, ki so bili tudi civilno-družbeni aktivisti v postsocialističnih procesih prejšnjega desetletja v Sloveniji in Jugoslaviji. Po skoraj tridesetih letih njihova izvorna vizija še vedno živi, Mirovni inštitut pa je preoblikoval družbeno realnost Slovenije v zadnjih desetletjih mnogo bolj, kot si je skupina ustanoviteljev in ustanoviteljic takrat lahko zamišljala. V mnogočem je inštitut tudi promotor socioloških analiz in pomembno prispeva k sociološkim vpogledom v aktualno družbeno politična vprašanja, zato mu Slovensko sociološko društvo podeljuje priznanje za znanstveno delo za dolgoletno uspešno delovanje in promocijo sociologije.”

Slovenskemu sociološkemu društvu se za nagrado najlepše zahvaljujemo.