Feminizem in reproduktivne pravice

Feminizem in reproduktivne pravice

Mirovni inštitut in Oddelek za sociologijo, UL FF sta pred nedavnim (20. junija) organizirala okroglo mizo »Feminizem in reproduktivne pravice«, na kateri so sodelovale Metka Mencin (FDV), Tea Hvala (sociologinja) in Tija Jakič (Inštitut 8. marec). Uvodni nagovor je pripravila Mojca Pajnik, okroglo mizo pa je povezoval Roman Kuhar.

Na okrogli mizi smo v ospredje postavili spolne in reproduktivne pravice, ki so osrednjega pomena za doseganje enakosti spolov v sodobnih družbah. Že nekaj desetletij smo priča vse večjim težnjam po njihovem omejevanju. Ubranitev 55. člena ustave, ki opredeljuje pravico do abortusa, predstavlja ključni povezovalni moment raznolikih feminističnih prizadevanj v 90-ih letih. Porast sodobnih anti-feminističnih gibanj v Sloveniji in širše daje zagon množičnim protestom proti pravici do abortusa, istanbulski konvenciji, omejevanju spolne vzgoje v javnem izobraževanju, ki nas opozarjajo na nesamoumevnost že izbojevanih pravic. Namen okrogle mize je bil reflektirati vlogo feminističnih gibanj v boju za spolne in reproduktivne pravice v zgodovinski perspektivi ter prevpraševati pomen feminističnega povezovanja in odzivanja na populistične in esencialistične diskurze anti-feminističnih gibanj.

Picture podkast2

Okrogla miza je del mednarodnega projekta Horizon 2020 FIERCE – Feministična gibanja za revitalizacijo demokracije v Evropi.

Vabljene_i k poslušanju pogovora, ki je bil objavljen kot sociološki podcast Slovenskega sociološkega društva.