Novice

Mirovni inštitut prijavil spodbujanje k neenakopravnosti v oddaji Faktor TV3 regulatorju avdiovizualnih medijev

Mirovni inštitut prijavil spodbujanje k neenakopravnosti v oddaji Faktor TV3 regulatorju avdiovizualnih medijev

Mirovni inštitut je v petek, 22. 1. 2021, prijavil programsko vsebino tj. oddajo Faktor »Kdo se boji svobode govora«, ki je bila predvajana 20. 1. na televizijskem programu TV3 regulatorju avdiovizualnih medijev – Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Na podlagi poziva, da prijavo dopolnimo, smo v torek, 26. 1., oddali popolno prijavo. Omenjeno oddajo je vodila Norma Korošec Brščič, sogovornika pa sta bila dr. Boštjan M. Turk in Tino Mamić.

Voditeljica oddaje je v oddaji med drugim izrekla naslednje besede: »Ali pa na primer o razlikah med rasami. Različni inteligenčni kvocienti. Različne rase imajo različne inteligenčne kvociente in če to poveš, si takoj rasist … Ne smemo se pogovarjati o tem, zakaj je Afrika celina brezupa. Mogoče zato, ker so črnci leni in neumni in si pač ne znajo urediti držav tako, da bi funkcionirale, mi si pa z uvažanjem teh ekonomskih migrantov delamo medvedjo uslugo.«

V prijavi se sklicujemo na Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki v 9. členu prepoveduje spodbujanje k neenakopravnosti, izzivanje sovraštva in nestrpnosti ter nespoštovanje človekovega dostojanstva preko avidovizualnih medijskih storitev, kar vključuje televizijske programe.

V prijavi smo Akos pozvali, da prijavo domnevne kršitve Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah obravnava prednostno zaradi potrebe, da se kot regulator avdiovizualnih medijskih storitev oglasi in opredeli do tovrstnih praks in s tem prispeva k uveljavljanju vrednot in določil iz ustave in zakonodaje v Sloveniji.