Novice

Nacionalizacija državljanstva: primer povzročanja brezdržavljanskosti v Sloveniji z dr. Mojco Pajnik

Nacionalizacija državljanstva: primer povzročanja brezdržavljanskosti v Sloveniji z dr. Mojco Pajnik

Vabljeni na predavanje Mojce Pajnik ‘Nacionalizacija državljanstva: primer povzročanja brezdržavljanskosti v Sloveniji’, ki bo potekal 9.9. 2021 ob 18h v sklopu hibridnih predavanj ‘Identiteta na prepihu: Od Ljubljane do Kopra’.
📌Identiteta na prepihu Identity On The Line program brezplačnih dogodkov od 9. – 11. septembra 2021.
📌Zaradi omejitve mest je obvezna prijava, najkasneje dan pred dogodkom na: info@muzej-nz.si.
Celoten program bo potekal v angleškem jeziku ➡️http://www.muzej-nz.si/si/dogodki
muzej predavanja 2

O predavanju:

Nacionalizacija državljanstva: primer povzročanja brezdržavljanskosti v Sloveniji z dr. Mojco Pajnik

Državljanstvo, ki temelji na naciji, kjer pravice postanejo privilegij “prvotnih” pripadnikov narodne skupnosti, povzroča izključevanje manjšin, ki skupnosti delijo po mejah pripadnosti in ne-pripadnosti. Predavanje bo obravnavalo »etnizacijo državljanstva« v slovenskem kontekstu v zadnjih tridesetih letih in pokazalo, kako so procesi oblikovanja države povzročili brezdržavljanskost več ljudi, tako imenovanih »neavtohtonih« skupin, »novih« manjšin in migrantskega prebivalstva.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

O predavateljici:

Mojca Pajnik je izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in znanstvena svetnica na Mirovnem inštitutu. Raziskovalno se ukvarja z vprašanji populizma, rasizma, medijev in komuniciranja, migracij in državljanstva. Je avtorica in so-urednica več knjig, med njimi Populism and the Web: Communicative Practices of Parties and Movements in Europe (Routledge, 2017), Rasizem: razrezani svet (Časopis za kritiko znanosti, 2015) in Contesting Integration, Engendering Migration: Theory and Practice (Palgrave, 2014). Je članica uredniškega odbora revij Migracijske i etničke teme in Global Media and Communication. Predavala in raziskovala je na več tujih univerzah, v Firencah, Helsinkih, na Dunaju, v Budimpešti. Trenutno koordinira raziskovalni projekt Politični in medijski populizem: “begunska kriza” v Sloveniji in Avstriji, ki ga financirata Slovenska agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) in avstrijska FWF Der Wissenschaftsfonds (2018-2021) in je vodja programske skupine Mirovnega inštituta Enakost in človekove pravice v dobi globalnega vladovanja (ARRS, 2020-2023).

Program je brezplačen in bo zaradi mednarodnih udeležencev potekal v angleškem jeziku. Zaradi omejitve mest so potrebne prijave do najkasneje dan pred dogodkom na: info@muzej-nz.si.

Na dogodku prosimo za upoštevanje muzejskega covid bontona.