Nevladnice o boju za vodo

Nevladnice o boju za vodo

referendumObjavljamo posnetek spletnega pogovora Nevladnice – Boj za vodo z Gajo Brecelj, direktorico Umanotere – Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, in Andrejo Slameršek, predsednico Društva za preučevanje rib Slovenije, ki sta predstavili prizadevanja za zaščito voda. Nevladne organizacije (tudi) v tem boju igrajo odločilno vlogo. Kako zmagati, kratkoročno in dolgoročno, nad politikami in praksami, ki uničujejo okolje in naravo, ter si prizadevajo omejiti in onemogočiti nevladnice in nevladnike? Pogovor je vodila novinarka Monika Weiss.

Iz pogovora:

Gaja Brecelj, Umanotera: Referendumska kampanja je zaključek trimesečnega dela na tej temi… Obstaja ožja operativna skupina, v katero je združeno nekaj organizacij. Niso to samo okoljske organizacije, so še druge, kar je še večja lepota, da boj za neko tako osnovno dobrino, kot je voda, presega samo varstvo okolja. Gre za neko pravico vseh nas, ki bi morala biti spoštovana. Polen je še kar veliko na tej poti. Je pa za razliko od kakšnih drugih bojev mogoče to, da jim ne gre na roko, da ljudje želijo zaščitit vodo. Da je to nekaj, kar nam je skupno vsem in nas ne morejo deliti na tiste, ki ‘nočejo zaščitit vode’ in tiste, ki jo hočejo zaščitit. In tukaj ljudi ne morejo obrniti proti nevladnikom, kar je sicer neka taka redna strategija.

****

Andreja Slameršek, Društvo za preučevanje rib Slovenije: S statusom v javnem interesu sploh lahko smo v takih velikih projektih, kot je recimo gradnja hidroelektrarn. S tem statusom imamo pravico biti stranski udeleženec v postopkih in to je izjemnega pomena zato, ker potem imamo tudi možnost tožbe. V kolikor bi bili udeleženi samo pri javnih razgrnitvah, tam lahko podaš svoje pripombe, ki jih ponavadi naši predstavniki, ki vodijo državne organe,  tako in tako ne upoštevajo. To je naše edino orodje, da lahko vstopamo v pravne postopke in to, kar državni organi ignorirajo, lahko predložimo sodišču, ki potem odloča. V nasprotnem primeru lahko dostavimo celi kup dokazov, študij, raziskav, in se ne upošteva.

****

Monika Weiss: Prosila bi, da komentiraš tezo, ki jo minister Vizjak ponavlja, da kaj se sploh oglaša nevladni sektor, če hočeš res spremeniti stvari, pridi v politiko. Kako ti, kaj je to za en odgovor na tako provokacijo?

Gaja Brecelj, Umanotera: Verjamem v to, da je močna civilna družba nujen element družbe. Vsakršne družbe. Skratka, ni samo politika in gospodarstvo, ampak tudi kritična misel, ki deluje od spodaj navzgor, ki je na terenu, ki vključuje lokalno prebivalstvo, ljudi, skratka, ki je ta vez z politiko in je na tak način tudi organizirana. Ker vsak posameznik ne more iti v tožbo kot tako ali pa gre zelo težko, če direktno vpliva nanj. Ne samo to. Po drugi strani civilna družba odpira razvojne teme, alternativne razmisleke, skratka, je pomembno ogledalo in kot kolektiv, kot ‘watchdog’ in kot taka absolutno in nadomestljiva. Tako da odgovor na to je: ‘Ne, kvečjemu obratno, politika bi si morala želeti močne civilne družbe, ki bi opozarjala na stvari, usmerjala družbeni razvoj.’ To bi bilo nekaj k čemu stremimo.

Spletni pogovor o boju za vodo si lahko pogledate na tej povezavi.

Spletni pogovor je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji in razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore. Projekt podpira Mreža evropskih fondacij v okviru programa Civitates.