Novice

“Nismo imeli opravka z neko prebrisano kliko”

“Nismo imeli opravka z neko prebrisano kliko”

“Dr. Vlasta Jalušič je ena od ustanoviteljic Mirovnega inštituta, politologinja, ki je doktorirala na Dunaju, predavala pa še v Budimpešti, Sarajevu in drugod. S kolegi je nedavno zasnovala magistrski študij politologije na Primorski univerzi. Feministka, ki je po vzoru Hanne Arendt študirala “banalnost zla” in v svoji zadnji knjigi poiskala skupne točke med poboji v Srebrenici, slovenskimi izbrisanimi ter genocidom v Ruandi. Čeprav sodi med tiste, ki mislijo, “da Slovenija pred 25 leti ni izkoristila svoje izjemne zgodovinske šanse in ustvarila nečesa novega in dobrega za vse”, ji danes gre “strašno na živce” vsesplošno jamranje, kako je vse zanič in smo vse zapravili.

intervju vecer vlasta junij 2015Zakaj? “Ker pripada jadikovanje, kako je vse narobe in vse zapravljeno in kako se je vse to zgodilo po neki zarotniški logiki, fatalističnemu razmišljanju. Strinjam se, da gremo h koncu nekega procesa, ki ga zaznamuje destrukcija institucij države in sistema, ki je zagotavljal neko osnovno enakost med ljudmi. Ampak ta destrukcija ni bila slučajna. Bila je sistematična in za njo nosi odgovornost velika skupina ljudi. Ne gre zgolj za to, da bi bila odgovorna samo ozka elita, ki je od tega profitirala in si v nekaj letih ustvarila bajno bogastvo na popolnoma nesprejemljive načine.”

Za kaj pa gre? “Velika večina je vse to tolerirala. Zame je to hujši problem. V vsakem okolju, vedno in povsod se najdejo ljudje, ki hočejo izkoristiti slabosti sistema in zakonov v svoje dobro. Tisto, kar je problem, je toleranca intelektualne elite, ki zvečine ni neposredno finančno profitirala.”” (Večer, 01. junij 2015)

Članek “Nismo imeli opravka z neko prebrisano kliko” v celoti.