dr. Vlasta Jalušič

raziskovalka

Raziskovalno delo je danes daleč od tega, da bi se posvečalo vprašanju resnice, posveča se neki avtopoietični funkciji raziskovanja samega.
– Vlasta Jalušič na Okrogli mizi Svobodne univerze o akademski (ne)enakosti, video posnetekVlasta Jalušič je ustanoviteljica Mirovnega inštituta. Kot izredna profesorica predava tudi na Študiju politike, etike in družbe na Univerzi na Primorskem. Doktorirala je iz političnih ved leta 1996 na Dunajski univerzi. Je avtorica in prevajalka več knjig, člankov in poglavij v knjigah na temo ženskega gibanja, feminizma, (ne)enakosti spolov, politične teorije, nasilja, vojne in kolektivnih zločinov ter odlična poznavalka Hannah Arendt (prim. bibliografija). Kot dolgoletna aktivistka proti diskriminaciji in za enakost spolov je bila vključena v številne feministične mreže in aktivnosti za človekove pravice.

Več let je bila kolumnistka tednika Mladina. Predavala je tudi na Univerzi v Ljubljani, gostovala kot profesorica in raziskovalka na Centralnoevropski unverzi v Budimpešti, na Univerzitetnem študijskem centru za mirovne študije v Stadtschlainingu (Avstrija), na Univerzi v Sarajevu, na Inštitutu za humanistične vede na Dunaju in na Svobodni univerzi v Berlinu. Ob številnih raziskavah dela tudi na mednarodnem razvojnem področju – ustanovila je ženski center (Nyamirambo women’s centre) v revni četrti Kigalija ter o tem posnela dokumentarni film. Kot ustvarjalka na področju likovne umetnosti se v zadnjih letih posveča tudi slikarstvu in estetiki.

SICRIS

Povezava na opis predmetov v študijskem programu

Predavanje pri predmetu Politična teorija in temelji politike:

Bibliografija

Izpis celotne bibliografije (Cobbis)

Izbrani projekt

Projekti

Izbrana publikacija