dr. Vlasta Jalušič

raziskovalka

Četudi v »normalnih« časih prizadevanje za resnico ni bistveno za politični prostor, je danes izrekanje resnice in razkrivanje dejstev postalo delovanje par excellence. Tu se bije ključni politični boj. To ni preveč dober znak, saj kaže, da živimo v težkih, temnih časih.
– Vlasta Jalušič, intervju v Mladini 2020Vlasta Jalušič je znanstvena svetnica ter ustanoviteljica Mirovnega inštituta. Kot redna profesorica predava tudi na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, predmet Nacionalizmi, rasizmi in politike spolov. Doktorirala je iz političnih ved leta 1996 na Dunajski univerzi. Je avtorica in prevajalka več knjig, člankov in poglavij v knjigah na temo ženskega gibanja, feminizma, (ne)enakosti spolov, politične teorije, nasilja, vojne in kolektivnih zločinov ter odlična poznavalka Hannah Arendt (prim. bibliografija). Kot profesorica in raziskovalka je gostovala na Centralnoevropski unverzi v Budimpešti, na Univerzitetnem študijskem centru za mirovne študije v Stadtschlainingu (Avstrija), na Univerzi v Sarajevu, na Inštitutu za humanistične vede na Dunaju, na Svobodni univerzi v Berlinu, Univerzi Kalifornija Irvine ter Univerzi Princeton.

Kot dolgoletna aktivistka proti diskriminaciji in za enakost spolov je bila vključena v številne feministične mreže in aktivnosti za človekove pravice. Več let je bila kolumnistka tednika Mladina in drugih časopisov. Ob številnih raziskavah dela še na mednarodnem razvojnem področju – ustanovila je ženski center (Nyamirambo women’s centre) v revni četrti Kigalija ter o tem posnela dokumentarni film. Kot diplomirana slikarka se v zadnjih letih posveča tudi likovni umetnosti in estetiki.

SICRIS

Predavanje pri predmetu Politična teorija in temelji politike

Izbrani projekt

Projekti

Izbrana publikacija

Publikacije