Novice

Oblike politične instrumentalizacije in klientelizma v medijih v državah jugovzhodne Evrope – primer držav nekdanje Jugoslavije

Oblike politične instrumentalizacije in klientelizma v medijih v državah jugovzhodne Evrope – primer držav nekdanje Jugoslavije

Več o projektu “Oblike politične instrumentalizacije in klientelizma v medijih v državah jugovzhodne Evrope – primer držav nekdanje Jugoslavije” najdete na tej spletni strani. Na Oblike politične instrumentalizacije in klientelizma v medijih v državah jugovhodne Evrope – primer držav nekdanje Jugoslavije, ki ga je v soboto, 29. septembra 2007 v City Hotelu v Ljubljani organiziral Mirovni inštitut, so spregovorili ugledni strokovnjaki, uredniki in direktorji medijskih hiš iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije. Tukaj si lahko ogledate program omizja.

Omizje je del dejavnosti mreže medijskih inštitutov in centrov iz jugovzhodne Evrope SEENPM – South East European Network for Professionalisation of the Media, ki s podporo danske vlade in Open Society Institute deluje od leta 2000.

V okviru omizja so predvajali šest 8-minutnih televizijskih prispevkov o politični instrumentalizaciji in klientelizmu v medijih v državah nekdanje Jugoslavije, ki smo jih pripravili v sodelovanju z medijskimi centri in inštituti v Zagrebu, Sarajevu, Novem Sadu, Skopju in Podgorici.

Cilj teh dejavnosti je identificirati ter narediti vidne in za širšo javnost razumljive oblike političnega klientelizma in politične instrumentalizacije medijev v izbranih državah jugovzhodne Evrope. Predstavitev tega problema v obliki zanimivih televizijskih prispevkov, njihovo predvajanje na televizijah in razprava na regionalnem omizju bi lahko prispevali k nastanku regulacijskih (zakonskih) in samoregulacijskih (etični kodeksi, častna razsodišča, tiskovni sveti, medijski ombudsmani itn.) instrumentov ter spodbudili razvoj medijske in politične kulture z namenom eliminiranja ali vsaj zmanjševanja oblik in praks politične instrumentalizacije medijev.

Za dodatne informacije kontaktirajte Mirovni inštitut, Brankico Petković.