Izjave za javnost

Odziv na napad na novinarsko konferenco

Odziv na napad na novinarsko konferenco

V organizacijah Gibanje za pravice Palestincev, Mirovni inštitut, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) in Amnesty International Slovenije smo ogorčeni nad današnjim posegom v novinarsko konferenco, na kateri smo zahtevali varne dopolnilne poti za Palestince_ke.

Nekaj članov Inštituta 1. oktober in ljudske iniciative Glas upokojencev je z glasnim vpitjem, žaljenjem in vrivanjem med govorke fizično poseglo v novinarsko konferenco in jo poskušalo prekiniti.

S tem so posegli v našo ustavno pravico do svobode izražanja. Njihova sovražnost pa je vsebovala elemente nacionalizma, islamofobije, starizma in transfobije.

Napad na dogodek, kjer smo govorili o možnosti, kako lahko Slovenija pomaga najranljivejšim v konfliktu v Gazi, je še posebej zavržen. V izraelskih napadih je bilo do sedaj ubitih skoraj 34.000 ljudi, prebivalstvo pa v hudi humanitarni situaciji ostaja brez hrane in ustrezne oskrbe.

Verjamemo, da je večina ljudi v Sloveniji zgrožena nad trpljenjem civilnega prebivalstva v Gazi in v solidarnosti s Palestinci_kami od slovenske vlade pričakuje, da jim pomaga.