Novice

Otvoritev slikarske razstave “Intimno, družbeno, politično?”

Otvoritev slikarske razstave “Intimno, družbeno, politično?”

Na ogled so razstavljene slike izr. prof. dr. Vlaste Jalušič iz serije Small talksKaj mi da morje in nekatera druga dela, ki so nastala na presečišču dveh dimenzij avtoričinega udejstvovanja, namreč likovne in raziskovalne.

Poleg avtorice, sta razstavo odprla tudi prof. dr. Aleksandra Kanjuo-Mrčela in doc. dr. Mirt Komel, ki je v svojem pozdravnem nagovoru povzel Heideggerja z besedami: “Mišljenje ne prinaša vednosti tako kot znanost. Mišljenje ne proizvaja uporabne, praktične modrosti. Mišljenje ne rešuje ugank vesolja. Mišljenje nas ne neposredno navdaja z močjo delovanja.” Avtorica razstave pa je poudarila, da je to, kako si estetsko zamišljamo svet, odgovor na vprašanje v kakšnem svetu si želimo živeti, kar dela umetnost politično. Avtorica ohranja linijo, ki jo razume kot svobodo nasproti konformnosti usklajevanja barvnih odetnkov.

Vlasta Jalušič je začela slikati v Sovretovi slikarski šoli konec 1990-ih, 2017 pa je diplomirala iz slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje. Do sedaj je razstavljala skupinskih razstavah študentov VŠRS in ALU v Ljubljani (2014 in 2016), samostojno pa v intimistični atmosferi v vasici Vrisnik na Hvaru (2018) ter na Filozofski fakulteti v Ljubljani (2019). Udejstvovala se je še na drugih področjih vizualne in uprizoritvene umetnosti: sooblikovala je gledališko predstavo Hannah Arendt: mišljenje brez oprijemalnih ograj (Mesto žensk 2006) ter posnela dva dokumentarna filma: Save Yourself? The Life of a Development Project in Rwanda (2011) in Everything I told them (2016, skupaj z Lano Zdravković). Zaposlena je kot raziskovalka na Mirovnem inštitutu v Ljubljani. Je avtorica več knjig in številnih člankov, nekdanja kolumnistka Mladine in drugih časopisov, aktivistka ter profesorica političnih ved. Študirala je v Ljubljani, Berlinu in na Dunaju. Predavala je na več tujih univerzah, med drugim na CEU in na Princetonu, poučuje pa tudi na Filozofski fakulteti v Ljubljani.