Novice

Pod črto: Mediji SDS (1. del): strankarski prevzem tednika Demokracija

Pod črto: Mediji SDS (1. del): strankarski prevzem tednika Demokracija

Desni politiki in intelektualci so po osamosvojitvi zahtevali bolj uravnotežen in svobodnejši medijski prostor. Toda namesto kakovostnih konzervativnih medijev je nastal propagandni strankarski tisk.

V prvem delu analize medijskega sistema stranke SDS  so Pod črto opisali zgodovinsko ozadje omenjene radikalizacije, ki je še poglobila razkol med »tranzicijsko levico« in »pomladniki« v slovenskem medijskem prostoru.

“Ta razkol po osamosvojitvi ni prinesel samo dveh ločenih medijskih sistemov in dveh novinarskih društev, ki odražata vsiljeno politično (oziroma strankarsko) delitev države na levico in desnico. Preprečil je tudi izoblikovanje tradicionalnega konzervativnega medija in ustvaril medijsko okolje, v katerem lahko ena desna politična stranka (SDS) netransparentno ustanavlja medije, jih financira z denarjem državnih podjetij ali slamnatih lastnikov ter jih uporablja za strankarsko propagando.”

PodCrto_Illustration_Vis_Mediji_Banner_698x240px_v1

Projekt o preiskavi medijskega lastništva v Sloveniji je del projekta o zaščiti nadzorne vloge civilne družbe, ki ga sofinancira NEF-Mreža evropskih fundacij v okviru iniciative Civitates. Partnerja projekta sta Mirovni inštitut in Društvo novinarjev Slovenije.