Izjave za javnost

Podpora Dinku Gruhonjiću iz Slovenije

Podpora Dinku Gruhonjiću iz Slovenije

Mirovni inštitut, Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, Pedagoški kolektiv Fakultete za socialno delo, Društvo novinarjev Slovenije, Sindikat novinarjev Slovenije in Kulturni center Danilo Kiš izražajo podporo kolegu dr. Dinku Gruhonjiću, novinarju, pisatelju in profesorju na Filozofski fakulteti v Novem Sadu v Srbiji, ki se od sredine marca 2024 sooča s izjemnim nadlegovanjem, blatenjem in celo grožnjami s smrtjo. Gruhonjić, ki deluje tudi kot programski direktor Vojvodinskega združenja neodvisnih novinarjev in kot javni zagovornik Iniciative za REKOM v Srbiji, je zaradi svoje ostre in dosledne kritike nacionalizma in poveličevanja vojnih zločincev v Srbiji že leta tarča organiziranih napadov režimskih tabloidov. Sedaj je očitno nastopila želja po njegovi dokončni eliminaciji, saj se je v javnosti pojavil zlonamerno zmontiran video, v katerem je kot njegovo dejansko stališče predstavljeno nekaj, kar je ironično izrekel na nekem javnem nastopu pred letom dni. Neznanci so tako 21. marca 2024 na vhod stavbe, kjer živi, napisali grozilna sporočila, istega dne pa je bila javno razkrita njegova osebna telefonska številka. Kmalu je skupina plačancev vpadla na Filozofsko fakulteto, kjer je zaposlen, ter zahtevala njegovo odpoved. Da gre za napad, ki ima zametke v samem političnem vrhu Republike Srbije, nakazuje tudi dejstvo, da sta Gruhonjića osebno napadla tako župan Novega Sada kot tudi sam predsednik države. Ob tem ga ni zaščitila nobena odgovorna institucija v Srbiji, prav tako mu v bran ni stopila Univerza v Novem Sadu.

Smrtne grožnje pa prejemajo tudi predsednica Neodvisnega društva novinarjev Vojvodine Ana Lalić, dekanja Filozofske fakultete v Novem Sadu Ivana Živančević Sekeruš ter študentje, ki javno podpirajo Gruhonjića. Dobršen del akademske skupnosti molči, saj so prestrašeni zaradi dogodkov, za katere menimo, da so le vaja za nadaljnji obračun z »neposlušnimi«.

Ne smemo namreč pozabiti, da je Dinko Gruhonjić med številnimi pisci in novinarji, ki so v avtoritarni državi, ki tolerira le slepo poslušnost in ubogljivost, zaradi svojega neodvisnega in kritičnega poročanja izpostavljeni povečanemu tveganju. Med njimi sta v zadnjem času tudi pisatelj in akademik Jovo Bakić ter pisatelj in novinar Marko Vidojković, ki se je zaradi podobnih groženj moral celo umakniti iz države. Spomnimo tudi na dejstvo, da v Srbiji kritične novinarje ubijajo: Slavko Ćuruvija, Milan Pantić in Dada Vujasinović so le nekateri od njih.

Zato je v takšnih situacijah treba reagirati z vso zaskrbljenostjo in resnostjo. Režirani in inscenirani napadi na tiste, ki se nočejo podrediti oblasti in še vedno razmišljajo s svojo glavo, se morajo nehati. Dinku Gruhonjiću so podporo že izrazili: Filozofska fakulteta, Fakulteta za politične vede, Fakulteta za dramske umetnosti v Beogradu; Fakulteta znanosti in matematike v Novem Sadu; Filozofska fakulteta v Nišu; Filozofska fakulteta v Sarajevu; Filozofsko društvo Makedonije; Filozofska fakulteta v Ljubljani,  kot tudi Mednarodni PEN ter mreža SEEMO. Verjamemo, da podpora, ki jo izražamo, ne bo zadnja in upamo, da bo mednarodni pritisk pomagal, da se neupravičeni in zlonamerni napadi ustavijo.