Novice

Pogovor ‘Mi, begunci, mi in begunci’

Pogovor ‘Mi, begunci, mi in begunci’

Čeprav so v današnjem času negotovost in stiske v prizadevanju za mirno in dostojno življenje prisotne pri prebivalstvu nasploh, so v Sloveniji ljudje, ki imajo še posebej težko življenjsko izkušnjo in preizkušnjo, saj v Sloveniji iščejo ali so pridobili zaščito, ker so pobegnili pred vojno, pregonom in nezmožnostjo mirnega in dostojnega življenja v svojih deželah. Begunci. Kaj (nam) pomeni ta beseda danes? So kategorizacije, ustvarjene za »upravljanje z migracijami«, razlikovanje med migranti in begunci, koristne ali škodljive za našo zmožnost razumevanja potrebe in pravice vsakega človeka do življenja, dostojanstva, možnosti in priložnosti za udejanjanje lastnih človeških potencialov? Kako živijo begunci v Sloveniji? Koliko časa so potem begunci? Kako je z begunci in priseljenci iz časa vojne v Bosni in Hercegovini ter njihovimi potomci – je ta izkušnja po tridesetih letih še relevantna za njihovo sedanje življenje v Sloveniji? Je izkušnja begunca in priseljevanja do neke mere univerzalna, ter je možno primerjati položaj beguncev v Sloveniji tedaj in zdaj? Ter tudi primerjati odnos do beguncev in priseljencev v Sloveniji z zgodovinsko izkušnjo (ne)sprejemanja Slovencev v državah, kamor so prišli iskati boljše življenje? Ali se je odnos Slovenije do beguncev spreminjal in spremenil? Nenazadnje, kako govorijo begunci in kako mi govorimo o beguncih? Koliko je jezik dejavnik begunske in priseljenske identitete, koliko generacij? Koliko je dejavnik vključevanja v družbo?

O teh vprašanjih bodo spregovorili:
– Mirjam Milharčič Hladnik, raziskovalka, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije, ZRC SAZU,
– Anica Mikuš Kos, pediatrinja, psihiatrinja in humanitarka, predsednica Slovenske filantropije,
– Maida Džinić, dolgoletna svetovalka beguncem in delavcem migrantom, pevka skupine tAman,
– Fatum Ghanima, Sirka živeča v Ljubljani,
– Gorazd Rečnik, novinar Radio Slovenija

Pogovor bo vodila Brankica Petković, raziskovalka z Mirovnega inštituta.

Dogodek poteka v sodelovanju Galerija Kresija, Mestne knjižnice Ljubljana in Trubarjeve hiše literature v sklopu razstave Nemogoče se je vrniti v nemogočo deželo.

Dogodek bo mogoče spremljati preko ZOOMA (Meeting ID: 862 0468 1561) in na dan dogodka na Facebook profilu Galerije Kresija in Trubarjeve hiše literature.

reka coln