Poročilo iz Dobove

Poročilo iz Dobove

V četrtek, 26. novembra popoldne, smo bili v Dobovi – Sprejemni center Livarna.

Ob našem prihodu je bil center popolnoma prazen. Zjutraj je prišel en vlak in do našega prihoda so begunce že prepeljali naprej. Ob prihodu ni bilo rečeno, da se novih vlakov ne pričakuje. Proti večeru je bil napovedan obisk delegacije UNHCR, na kar se je center pripravljal s čiščenjem.

Okrog 17h je prišla napoved vlaka za 20. uro. Na vlaku je bilo 950 ljudi. Naprej naj bi šli okoli 3. ure zjutraj. Za 6. uro zjutraj je bil napovedan nov vlak.

Ključna opažanja

  • Ločevanje družin:

Begunce iz zadnjih treh vagonov vlaka, ki je prispel malo pred 20. uro, so registrirali v Livarni, preostale na železniški postaji in tu je ponovno prišlo do ločevanja družin. Sicer so tudi tiste, ki so bili registrirani na železniški, potem pripeljali v Livarno, a je veliko zmede povzročilo to, da so se vsakih pet minut menjale informacije, ali res vsi pridejo v Livarno – nekaj časa so govorili, da pridejo, nato, da z železniške ne pride nihče več. To je močno otežilo odločanje, kako ravnati z ločenimi družinami. Na koncu smo sicer vse družine združili in sodelovanje s policijo je na splošno dobro potekalo. Eno od družin so policisti neregistrirano  pripeljali v Livarno, da smo jo združili z očetom, ki smo ga ravno tako zadržali, da so šli na registracijo skupaj. Dve družini sta bili registrirani ločeno, a so počakali vsak na svoji strani ograje, da se je zaključila registracija. Registrirani v Livarni in registrirani na železniški so bili namreč nameščeni v ločenih šotorih, saj naj bi en šotor odšel naprej na Šentilj z vlakom, drugi pa z avtobusi in je potem policija glede na številke v vsakem šotoru odločila, v katerega bodo  potem te družine skupaj namestili. Kljub temu, da so bili vsi v Livarni, po registraciji policija ni dovolila, da bi se ločene družine premeščale z enega šotora v drugega, saj so imeli natančno prešteto, koliko jih bo šlo s katerim prevozom. Združevanje naj bi se v tem primeru pustilo le, če gre za relacijo otrok-starš.

  • Želja po vrnitvi v Grčijo

Do nas je prišel fant, ki je že  prišel do Avstrije, a je njegova družina ostala v Grčiji (baje z bratom, ki je šel  tam v bolnico). V Avstriji se je zmenil, da gre nazaj in kupil vozovnico do Beograda, a ga je Hrvaška skupaj z ostalimi begunci vrnila v Slovenijo, saj nima podlage za vstop na Hrvaško. Fant je bil popolnoma obupan, a smo mu lahko le svetovali, da gre v Avstrijo, ponovno kontaktira družino in jih tam počaka.

  • Hrana

Ena skupina registriranih na železniški ni dobila hrane ne tam ne v Livarni. Dogovorili smo se s policijo, da je naročila prostovoljcem SF, da jim razdelijo hrano pred šotorom.

  • Voda

Do tekoče vode imajo dostop begunci, ki so nastanjeni v levem šotoru in v zadnjem desnem (cevast umivalnik z več vodnimi armaturami). V prvem desnem šotoru dostopa do tekoče vode ni. Zagotoviti bi bilo treba toplo vodo – pri nizkih temperaturah, kakršne so bile ta večer, ledena voda stvari še toliko poslabša.

  • Ogrevanje

Vsi šotori imajo sedaj ogrevanje, a pri nizkih temperaturah, kakršne so bile včeraj, v velikih šotorih to bolj malo zaleže, saj so vrata šotorov odprta, poleg tega pa smo na več koncih opazili luknje v stenah šotorov, skozi katere (sploh v vetru, kot je bil tisti večer) pošteno piha. Še največ k ogrevanju prispevajo begunci z lastnimi telesi.

Žensko v osmem mesecu nosečnosti so odpeljali z rešilcem v porodnišnico, k njenemu stanju je najverjetneje bistveno prispeval mraz – nekontrolirano se je tresla in bila popolnoma modra v obraz. Par ur pred tem smo namreč govorili z njo in se je dobro počutila, rekla je, da pomoči zdravnika ne potrebuje.

  • Oblačila:

Še vedno primanjkuje obutve, zlasti za odrasle, večje številke. Oblačil je na  prvi pogled dovolj, a ko iščeš določen kos, se izkaže, da marsičesa ni, zlasti hlač. Veliko oblačil je neprimernih (poletna oblačila, hlače ‘na rob’, ozka minikrila,…).