Migracije v center

Migration to the Centre je mednarodni projekt, ki ima za cilj ozaveščati in spodbujati poglobljeno razpravo o evropski in o nacionalnih migracijskih politikah ter o učinkih teh politik v srednjeevropskih državah. Te cilje si prizadeva doseči skozi dejavno sodelovanje migrantov, izvedencev za migracije in vseh drugih, ki so dejavni na tem področju.

Vodja projekta: Aldo Milohnić
Sodelavci na projektu: Admir Baltić, Neža Kogovšek Šalamon in Jasna BabićIzvedba

Sintetični prispevek o položaju migrantov in migracijski politiki v Sloveniji; 15 člankov in 3  videointervjuji na temo dela in zaposlovanja migrantov, združitve migrantskih družin ter  izobraževanja in študija migrantov; 3 okrogle mize na enake teme in 3 videoporočila (v slovenščini, z angleškimi podnapisi) s teh dogodkov; uvod v drugo okroglo mizo (združevanje družin), pri kateri smo sodelovali s Slovensko filantropijo, sta bili projekciji dveh filmov v Kinodvoru, v okviru Festivala migrantskega filma.

Dogodki v letu 2013

Omizje: “Delo in zaposlovanje migrantov v času krize”
18. marec, Gromka

Omizje “Migracije in pravica do združitve družine”
17.6.2013, Kinodvor, Ljubljana
Video posnetek

Pogovor “Izobraževanje – študij – migracije”
17.12.2013, Galerija Škuc, Ljubljana
Video posnetek

Rezultati

Številni članki strokovnjakov za migracijske politike držav, iz katerih prihajajo partnerske organizacije (Češka, Poljska, Madžarska, Slovaška in Slovenija), so objavljeni na internetnem portalu www.migrationonline.cz. V okviru projekta so nastali tudi prispevki migrantov o zaposlovanju, združevanju družine in izobraževanju. Na portalu so objavljeni tudi videointervjuji z migranti ter kratka videoporočila z okroglih miz na te teme, ki so jih organizirale partnerske organizacije.

Partnerji:

Multicultural Centre (Praga), Independent Journalism Foundation (Budimpešta), People in Need (Praga), Institute of Public Affairs (Varšava), Society of Goodwill (Košice); partner Mirovnega inštituta v Sloveniji: Sokultura (Bošnjaška kulturna zveza Slovenije).

Financerji:

Evropska komisija – Evropa za državljane (Europe for Citizens Programme), Open Society Foundations.