Izjave za javnost

Protest Mirovnega inštituta proti preganjanju novinarjev in novinark

Protest Mirovnega inštituta proti preganjanju novinarjev in novinark

Pri Mirovnem inštitutu ostro obsojamo naraščajoči trend represivnega preganjanja novinarjev in novinark v Sloveniji. Z ogorčenjem ugotavljamo, da nedopustnemu kazenskemu pregonu novinarke Dela Anuške Delić sledijo novi nedopustni primeri predkazenskih postopkov in zaslišanj: tokrat gre za novinarja Televizije Slovenija Erika Valenčiča, ovadena in zaslišana pa sta bila tudi novinarka Meta Roglič in novinar Peter Lovšin z Dnevnika. Vsi preganjani ali preiskovani novinarji in novinarke raziskujejo teme, ki so v javnem interesu in so izjemnega pomena za slovensko javnost – krepitev rasističnih in neo-nacističnih gibanj, prikrivanje povezav med temi gibanji in političnimi strankami, prikrojevanje poročil o teh pojavih in dvomljivo vlogo obveščevalne službe.

Opozarjamo, da so kazenski in predkazenski pregoni novinarjev in novinark zaradi preverjanja in objave informacij, ki so nesporno v javnem interesu, v diametralnem nasprotju s pravico do izražanja in svobodo medijev.

Od ministra za pravosodje in vlade pričakujemo, da nemudoma v zakonodajni postopek vložita predlog za spremembo kazenskega zakonika, ki bo onemogočil nadaljevanje pregona novinarjev in novinark. Opozarjamo, da morebitne obsodbe ne bi zdržale presoje pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, ki pravico do izražanja in svobodo medijev postavlja med najpomembnejše vrednote demokratičnih družb. Za omejevanje pravice do izražanja in posege v novinarsko avtonomijo je treba izkazati posebej utemeljene razloge, ki pa v primerih pregona slovenskih novinarjev niso podani.

Vladi in parlamentu tudi predlagamo, da se v tem primeru uporabi skrajšani zakonodajni postopek, ki bo omogočil hitro spremembo zakona. Po procesni kazenski zakonodaji se v primeru spremembe zakona kazenski postopki, ki že tečejo, nadaljujejo po zakonu, ki je za obdolžence ugodnejši. Na ta način bo tožilstvo lahko zakonito odstopilo od pregona in primeri se bodo lahko zaključili.

Takšna sprememba kazenskega zakonika pa bi tudi dolgoročno zagotovila, da novinark in novinarjev pri raziskovanju in poročanju o dejanjih in povezavah, katerih razkritje je v javnem interesu, ne bo ovirala grožnja kazenskega pregona.

Izjava