Novice

Prvo srečanje projekta POPBACK v Cambridgeu

Prvo srečanje projekta POPBACK v Cambridgeu

V Cambridgeu na Downing Collegeu so se prvič v živo srečali raziskovalci_ke projekta POPBACK (Populist Backlash, Democratic Backsliding, and the Crisis of the Rule of Law in the European Union), delovnega sestanka projektne skupine sta se udeležila dr. Mojca Pajnik in dr. Marko Ribać, raziskovalka in raziskovalec Mirovnega inštituta.

Prvi dan srečanja so svoje dosedanje in nadaljnje delo na projektu predstavili raziskovalci_ke vseh delovnih sklopov. Sodelavci_ke Mirovnega inštituta so skupaj s partnerji delovnega sklopa 3 (Univerza v Loughboroughu in Univerza na Dunaju) predstavili dosedanje raziskave in izsledke s področja populizma in medijev. Marko Ribać je skupaj z vodjo projekta, Gerhardom Schneyderjem predstavil rezultate analize koncentracije medijskega lastništva in mehanizmov političnega nadzora s spreminjanjem medijske zakonodaje v zadnjih treh desetletjih v petih državah:  Avstriji, Sloveniji, Turčiji, na Hrvaškem in na Madžarskem.

Drugi dan je bil namenjen individualnemu delu v delovnih sklopih, kjer so raziskovalci_ke razpravljali o nadaljnjih načrtih dela na projektu. V dopoldanskem delu je sledila razprava o populizmu, prof. Geoff Hodgson je poskusil definirati populizem, za njim pa sta prof. Birgit Sauer in dr. Mojca Pajnik predstavili empirične raziskave, opravljene v okviru raziskovalnih projektov s področja populizma.

Popoldanski del je s predavanjem z naslovom »Anger and the Surprising Longevity of Media Treatment Effects on Preferences for Regulation, ki je bilo dostopno vsem zainteresiranim javnostim, zaključil prof. Pepper Culpepper z Univerze v Oxfordu.