rule of law 23 novica

Poročilo / Rule of Law Report 2023

Evropska mreža nevladnih organizacij, zagovornikov človekovih pravic in svoboščin »Civil Liberties Union for Europe« je objavila četrto Poročilo o vladavini prava 2023, ki predstavlja stanje svoboščin, demokracije in človekovih pravic v 18 državah Evropske unije. Poročilo za Slovenijo je prispeval Mirovni inštitut.

Poročilo mreže Liberties je bolj obsežno od letnega pregleda Evropske komisije ter zajema področja pravosodja, svobode medijev, delovanje civilne družbe in človekovih pravic v letu 2022. Prispevke je zbralo 45 organizacij za človekove pravice v 18 državah po vsej EU in je doslej najbolj poglobljeno “poročilo v senci” o vladavini prava.

Poročilo o vladavini prava 2023 ugotavlja, da si večina držav EU v preteklem letu ni prizadevala k reševanju vprašanj pravne države, dokumentiranih v Poročilu 2022, temveč so dopustile, da so obstoječe pomanjkljivosti ostale neodpravljene ali pa so se razmere na vseh ocenjenih področjih celo poslabšale. Vendar dogajanje v Sloveniji od zamenjave skrajno desne vlade kaže, da lahko države rehabilitirajo svoje demokracije. Poročilo na primer beleži prizadevanja za ponovno vzpostavitev neodvisnosti institucij (npr. javna radiotelevizija), ter za preklic in povračilo kazni, ki so bile pod prejšnjo skrajno desno vlado nezakonito izrečene državljanom in državljankam za udeležbo na protestih.

Poročilo o vladavini prava 2023 lahko prenesete na tej povezavi.