Rasizem kot satira?

Rasizem kot satira?

Komentar urednika Demokracije Jožeta Biščaka na Twitterju, zurnal24.si, 7.12.2020

Komentar urednika Demokracije Jožeta Biščaka na Twitterju, Žurnal24, 7.12.2020

V časopisu Mladina so objavili prispevek Rasizem kot satira? o sovražni kolumni v Demokraciji zaradi katere je bila podana kazenska ovadba. V članku je objavljen tudi komentar Mojce Pajnik, tu pa objavljamo bolj obsežno razlago.

Mojca Pajnik: »Kolumna v Demokraciji je eksplicitno rasistična. Pisec zagovarja biološki rasizem. Izvede hierarhizacijo ras, belstvo je čisto, brezmadežno, civilizirano in treba je eksterminirati, iztrebiti vse “druge”.

Primer potrjuje, da je klasični biološki rasizem še vedno živ, ob siceršnji ‘kulturalizaciji rasizma’, ko so raso kot kategorijo rasističnega izključevanja nadomestili etničnost, spol, spolna usmerjenost idr.

Naj gre za eksplicitno zagovarjanje biološkega rasizma ali za bolj prikrite manifestacije rasizma je ključnega pomena, da vsakič znova izpostavimo, da je rasizem nesprejemljiv in da v demokratični družbi nima kaj iskati. Potreben je angažma proti normalizaciji rasistične retorike v javnem prostoru.

Eden od problemov v Sloveniji je odsotnost sodne prakse in neaktivnost tožilstva, ki primerov rasizma in sovražnega govora ne sankcionira, tudi v primerih kot je aktualni, ko gre za sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen KZ-1). Ta primer je nova priložnost za tožilstvo, da primerno odreagira. In je v poduk vladajoči politiki, ki bi z odgovornim javnim delovanjem in spoštljivim odnosom do prebivalstva morala prispevati k omejevanju tovrstnih dejanj.«