Novice

“Zakaj se proti Afriki obračajo korporacije, vlagatelji in svetovni politiki”

“Zakaj se proti Afriki obračajo korporacije, vlagatelji in svetovni politiki”

Lov za cenejšo delovno silo, kitajsko vključevanje Afrike na svojo svilno pot in surovine, nujne za nekatere nove tehnologije, črno celino postavljajo na svetovni ekonomski zemljevid. Katere težave se pri tem pojavljajo in kakšne so lahko rešitve?
– Gorazd Suhadolnik

V poglobljenem članku z naslovom “Zakaj se proti Afriki obračajo korporacije, vlagatelji in svetovni politiki” novinar Gorazd Suhadolnik piše tudi o sodelovanju Mirovnega inštituta z Ženskim centrom Nyamirambo v Ruandi ter o projektu “Izobraževanje in ekonomsko opolnomočenje ranljivih skupin žensk v Ruandi”, ki ga bomo s finančno podporo Ministrstva za zunanje zadeve izvajali v letih 2018 – 2020. V članku, ki ga toplo priporočamo v branje, sicer piše o gospodarskih razmerah na afriški celini, o interesih različnih držav, multinacionalk in drugih investitorjev, o izkoriščanju naravnih virov, prepoceni delovne sile in otroškega dela, o migracijah in odnosu EU do afriških držav, afriških migrantov ter beguncev, o razvojni pomoči in razvojnem sodelovanju, pri čemer kot članica EU sodeluje tudi Slovenija. Tovrstni članki so pomembni za ozaveščanje javnosti o razmerah v svetu ter za razumevanje razlogov za številne težave in pojave, ki jih sicer gledamo zgolj z naše evropocentrične pozicije (npr. migracije, ki so sigurno eden od teh pojavov).

Članek ‘Zakaj se proti Afriki obračajo korporacije, vlagatelji in svetovni politiki’ si lahko preberete na povezavi (samo za naročnike revije Manager) ali pa tukaj.