Novice

#ZASTATUS: Donacijska kampanja ZA ureditev STATUSa izbrisanih oseb

#ZASTATUS: Donacijska kampanja ZA ureditev STATUSa izbrisanih oseb

zastatus logoMirovni inštitut na področju izbrisa deluje že dve desetletji. Še vedno zastopamo izbrisane posameznice in posameznike v postopkih za urejanje statusa v Sloveniji. Ker zakon za urejanje statusa izbrisanih ne velja več, v Sloveniji pa še vedno živijo izbrisani brez vsakega statusa, si prizadevamo njihov položaj urediti z drugimi pravnimi sredstvi. V ta namen smo zagnali donacijsko kampanjo ZA ureditev STATUSa izbrisanih oseb, s katero lahko podprete naše delo na tem področju.

Biti brez statusa pomeni, da nimaš dovoljenja za začasno prebivanje, dovoljenja za stalno prebivanje in državljanstva. To tudi pomeni, da nimaš osnovnega, dodatnega zdravstvenega zavarovanja ter drugih zavarovanj (življenjsko, nezgodno itd.), dostopa do zdravstvenih storitev, osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega dovoljenja, možnosti zaposlitve, dostopa do denarne socialne pomoči in drugih dohodkov socialnega varstva. Nekatere osebe v Sloveniji zaradi izbrisa nimajo nikakršnih pravic že skoraj 30 let.

V kampanji ZA ureditev STATUSa izbrisanih oseb predstavljamo štiri zgodbe oseb, katere še vedno zastopamo pri urejanju statusa: Sanje, Ivana, Marka, Marije, Dejana in Ane. Zgodbe si lahko preberete na https://www.mirovni-institut.si/zastatus/.

Z vašo donacijo omogočate pokritje stroškov, ki  nastajajo pri zastopanju Sanje, Ivana, Marka, Marije, Dejana in Ane ter drugih posameznikov in posameznic, ki že desetletja živijo v Sloveniji brez vsakega statusa in si prizadevajo, da bi si ga uredili.

Vaš prispevek je namenjen za kritje:

  • stroškov zastopanja,
  • stroškov postopkov in taks,
  • stroškov pridobivanja dokumentacije in prevodov.

Kampanja #ZASTATUS bo trajala 2 meseca, novembra in decembra 2021. Donirate lahko na transakcijski račun SI56 0201 0001 3590 636. Možni pa so tudi drugi načini, in sicer  z mesečno ali enkratno donacijo, ki jo izvedete preko direktne povezave na PayPal, ki se nahaja na strani

https://www.mirovni-institut.si/zastatus.

Na tej strani so dostopne tudi vse informacije o kampanji.

ZA ekonomske pravice

ZA  socialne pravice

ZA dostojno življenje

ZA status!